γκιούλμπασι
.
photos ερασι τέχνης
..
γιά το φαγητό αυτό συνήθως χρειάζεται πάνω από 1 είδος κρέας.
μπορούμε να βάλουμε μαζί 2 ή 3 είδη.
εγώ το έφτιαξα με δυό είδη, ένα ολόκληρο μπουτάκι αρνίσιο (με το κόκκαλο) κι ένα κομμάτι καθαρό κρέας από χοιρινό μπουτάκι.
.
το φαγητό είναι εύκολο.
θέλει μονάχα μιά τεχνική στο ψήσιμο, ώστε να μη βγει άψητο, ούτε ψημένο σα βραστό,
αλλά ψητό, ωραία ροδοψημένο.
.
.
πλένουμε το κρέας,
το αλατοπιπερώνουμε,
του κάνουμε μικρά σκισίματα με το μαχαίρι και μπήγουμε παντού σκελίδες σκόρδο,
του βάζουμε, αν θέλουμε, ρίγανη,
σκορπάμε πάνω στο κρέας αρκετά μικρά κομματάκια κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
και το τυλίγουμε σφιχτά σε λαδόκολλα, πολλές φορές, να μη φύγουν έξω τα ζουμάκια του.
όλο αυτό το πακέτο, το τυλίγουμε σφιχτά σε αλουμινόχαρτο και το ακουμπάμε μέσα σ' ένα ταψί.
(μέσα στο ταψί έχουμε βάλει δυό ποτήρια νερό, γιά να μη μας καεί το ταψί)
.
.
το βάζουμε σε φούρνο προθερμασμένο,
ψήνουμε γιά μιά ώρα στο 200΄,
κατόπιν κατεβάζουμε στο 180΄ και το ψήνουμε τουλάχιστον τόσες ώρες, όσα κιλά είναι το κρέας.
την τελευταία ώρα ξαναδυναμώνουμε στο 200΄, γιά να στεγνώσει και να ξεροψηθεί.
.
όταν τελειώσει το ψήσιμο, σκίζουμε από πάνω το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες
και βγάζουμε το κρέας.
.
μπορούμε να έχουμε τηγανίσει χοντρές πατάτες (σαν πατάτες ψητού)
τις βάζουμε κοντά στο κρέας, κι αν έχει βγάλει λίγο ζουμάκι το ρίχνουμε από πάνω.
.
.
κόκκινο κρασάκι φυσικά μαζί !
.
καλήν επιτυχία,
εύχομαι !
.εύχομαι !
.
.
.
.
.
Να είμαστε τώρα στο χωριό δίπλα στη στόφα και αυτό το πακέτο να ψήνεται στη στόφα και μετά με κρασί και τυρί εκεί δίπλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!!!!!!!!!!!
@
ΑπάντησηΔιαγραφήμη σου πω,
ότι πρέπει όλοι να βρούμε από ένα χωριό,
και να πάμε γιά εγκατάσταση...
λέμε τώρα... :)
Σήμερα όμως έχει μισό μέτρο χιόνι!!!οπότε πρέπει να είμαστε πολλοί για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή@
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθούλα,
μου φαίνεται, πως κάνουμε γιά πολλούς...
ε, κι όποιος θέλει, ας ακολουθήσει...
:)