Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Παπουτσάκια !

.
μελιτζάνες παπουτσάκια
.
Πανελλήνιον και ... "εκτός συναγωνισμού" !
.
τη συνταγή ζήτησε η ακριβή μου
Mathilde.

photos
ερασι τέχνης
.
θα χρειαστούμε μελιτζάνες φλάσκες,
λάδι γιά τηγάνισμα,
κιμά,
ξερό κρεμμύδι, σκόρδο,
ντομάτα,
λίγο κρασάκι,
αλατοπίπερο,
μαϊδανό,
λίγη κανέλα (προαιρετικά, αλλά τη συνιστώ),
λίγο βούτυρο , αλεύρι, 1 αυγό και γάλα γιά την μπεσαμέλ,
λίγο τριμμένο τυρί
.
.
πρώτα κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση,
αν θέλουμε βγάζουμε λίγη απ' την εξωτερική μαύρη φλούδα τους (χωρίς να είναι απαραίτητο)
και τις αφίνουμε γιά λίγη ώρα σε αλατόνερο, γιά να ξεπικρίσουν
.
στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά όπως γιά τα μακαρόνια, πιό στεγνό όμως.
τσιγαρίζουμε ξερό κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά, σβύνουμε με κρασί, ψιλοκόβουμε μέσα λίγο σκόρδο, προσθέτουμε λίγη ντομάτα, αλατοπίπερο, προτείνω λίγη κανέλα*, αφίνω να ψηθεί κι όταν σβήσω τη φωτιά ρίχνω ψιλοκομμένο μαϊδανό.
.
βγάζω τις μελιτζάνες απ' το αλατόνερο,
τις σουρώνω και τις στεγνώνω απ' τα νερά,
τις τηγανίζω σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο λάδι και απ' τις δύο τους πλευρές.
.

.
τις βάζω σε ταψάκι και τις σκαλίζω λίγο προσεκτικά, δεν τους βγάζω πολλή ψίχα, μόνο να βαθουλώσουν κάπως...
(εάν μου μείνει αρκετή ψίχα, την κρατάω στην κατάψυξη, να την χρησιμοποιήσω γιά (τάρτα μελιτζάνας)
.
(.
τις γεμίζω καλά με τον κιμά
.
.
φτιάχνω μπεσαμέλ με το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα,
της προσθέτω ένα αυγό χτυπημένο και τριμμένο τυρί
και την στρώνω όμορφα πάνω από κάθε παπουτσάκι
.
.
ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200΄,
περίπου γιά 45΄
ή, ως να ροδοψηθεί η μπεσαμέλ
.

* - Solanum melongena - λατιν. melongena - ιταλ. melanzana - ελλην. μελιτζάνα

*- η θεία Χρυσούλα , εις τας Σέρρας, παλαιά και σπουδαία μαγείρισσα, έβαζε κανέλα !
.
.
λίγο μπελαλίδικο, μα "εκτός συναγωνισμού" είπαμε, φαγάκι !
ε, δεν το φτιάχνουμε κι όλην την ώρα...
.
.
καλήν επιτυχία, εύχομαι !
.
.
.
.
.

4 σχόλια:

  1. Τέλειο φαγητό!!!!!!Γειά στα χέρια σου!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλασικό κι ωραίο!!Το δοκίμασα στην Αντίπαρο με κοτόπουλο κομματάκια και στο Πήλιο με κομματάκια μοσχάρι.
    Με το κοτόπουλο το έχω κάνει αρκετές φορές.
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    καλώς την Ελένη !
    ας είμαστε όλοι, όσο καλά γίνεται...

    σε καληνυχτίζω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή