Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

λαχανόρυζο

.
Λαχανόρυζο !
.
απλό, χειμωνιάτικο, Ελληνικό φαγάκι !
.
photos
ερασι τέχνης
.
αν σας αρέσουν τα βραστά λάχανα, να φτιάξετε λαχανόρυζο !
είναι απλό, παραδοσιακό φαγάκι της Ελληνικής κουζίνας, χειμωνιάτικο, υγιεινό, ειδικά μετά το "επιβαρυμένο" φαγητό των γιορτών, και είπαμε, γιά όποιον, του αρέσει το βραστό λάχανο, είναι φαγάκι πεντανόστιμο...
.
το λαχανόρυζο χρειάζεται λάχανο ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο (κατά την όρεξή μας),
μικρά κομματάκια καρότο,
ψιλοκομμένο σέλινο,
ελαιόλαδο,
εγώ ψιλοκόβω μέσα και μιά μικρή φρέσκια ντομάτα, καθώς και μιά μικρή σκελίδα * σκόρδο.
.


.
τα γυρίζω λίγο μέσα στην κατσαρόλα, σε κανονική φωτιά να αχνιστούν
έπειτα προσθέτω 1 ποτήρι νερό, αλατοπίπερο και λίγο ρυζάκι,
ανακατεύω και μόλις το φαγητό πάρει βράση σκεπάζω καλά την κατσαρόλα και χαμηλώνω τη βράση στο *1, ως να γίνει το ρύζι και να μαλακώσει το λάχανο.
.
μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, κλείνω τη φωτιά και στίβω μέσα ένα λεμόνι
(το λάχανο, μου αρέσει ξυνό, εσείς θα κανονίσετε το λεμόνι σύμφωνα με το δικό σας γούστο...)
.

.
* δοκιμάστε να ψιλοκόψετε μία μικρή σκελίδα σκόρδο, όταν φτιάξετε λαχανοσαλάτα.
ταιριάζει η γεύση στο λάχανο.
.
* προσοχή στη φωτιά, γιατί το λάχανο "αρπάει" εύκολα...
γι αυτό, γιά να μην κολλήσει το φαγητό, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, ίσα να βράζει...
.
.
καλή απόλαυση, με ένα ποτηράκι κρασί κοντά !
.
.
.
.
.

4 σχόλια:

  1. @
    φιλώ σας :)

    εύχομαι νάχουμε πρώτα υγεία
    και συντροφικότητα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επεσα σε αγαπημένο φαγάκι! Καλή χρονιά να έχουμε όλοι, με υγεία!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    καλώς την !

    ναι, ας είναι καλός ο καινούργιος χρόνος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή