Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

liqueur Kahlua, σπιτικό

.
Kahlua σπιτικό ποτό - καφές
.
photos ερασι τέχνης
.

.
πρώτα,
πήγα στην κάβα της γειτονιάς μου και ζήτησα από τον κύριο να μου αλέσει 200 γραμ. χοντροκομμένο καφέ espresso.
.
σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, έριξα * ένα μπουκάλι βότκα (700 ml) και τα 200 gram. χοντροαλεσμένου καφέ.
έκλεισα το βάζο και το κουνούσα κάθε μέρα, να ανακατευτεί καλά.
το άφισα έτσι 15 μέρες.
.
την 16η μέρα έφτιαξα ένα ελαφρύ σιρόπι (όσο να διαλυθεί καλά η ζάχαρη), με 600 γραμ. ζάχαρη και 600 γραμ. νερό.
έριξα το σιρόπι μέσα στο βάζο με τον καφέ και τη βότκα, τα ανακάτεψα και τα άφισα έτσι άλλη μιά βδομάδα, κουνώντας κάθε μέρα το βάζο, να ανακατεύεται το υλικό.
.
η απόσταξη του liqueur καφέ θέλει πολλή προσοχή, γι αυτό την έκανα με βαμβάκι.
.
έβαλα ένα χωνί μέσα σε καθαρό μπουκάλι, έντυσα παντού το χωνί με μιά καλή στρώση βαμβάκι κι έχυνα μέσα λίγο λίγο το ποτό, ώσπου τέλειωσε όλο και στράγγιξε.
η απόσταξη είναι η τελική φάση στα σπιτικά ποτά και χρειάζεται προσοχή και υπομονή.
.


.
τη συνταγή σπιτική kahlua έδωσα
γιά τις φίλες μου Μαρία Κ. και Σούλα Μ.

που το ήπιαν και τους άρεσε.
.
.
* αντί γιά βότκα, μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα ποτοποιίας ή ρακί ή τσίπουρο, πρέπει δηλαδή να είναι ένα δυνατό, πόσιμο οινόπνευμα άοσμο.

σας εύχομαι
να είναι
γλυκόπιοτο !
.
.
.
.
.
.

4 σχόλια: