Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά


Αμπελοφάσουλα με Σκορδαλιά !

photo ερασι τέχνης




Αν φτιάξετε τη σκορδαλιά ελαφριά, γίνεται ένα ελαφρύ, καλοκαιρινό, δροσερό, περίφημο Ελληνικό πιάτο!

Θαρρώ, είναι ένα πιάτο γιά μερακλήδες της γεύσης, που ξέρουν να εκτιμούν την απλή, αυθεντική τροφή.

Η εποχή είναι γιά τα αμπελοφάσουλα.
Τα αγοράζουμε φρέσκα, με το χέρι μας κόβουμε τις δυό άκριές τους, τα πλένουμε καλά και τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει, να μην παραβράσουν και λιώσουν.
5' - 10' λεπτά φτάνουν, ως να "στέκουν" λίγο τραγανά.

Τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε σε μιά σαλατιέρα και τα αρτίζουμε με καλό ελαιόλαδο και απλό ξύδι.


Η σκορδαλιά τώρα !
Η σκορδαλιά είναι μεγάλη υπόθεση... Γιά κάποιους, το να φτιάξεις σκορδαλιά, είναι σαν μιά μικρή  ιεροτελεστία !
Ο πατέρας μου έφτιαχνε τη σκορδαλιά μόνος του, στο γουδί, χτυπώντας γιά ώρα μουσκεμένο ψωμί με λάδι και σκόρδο.
Αλλού, αντί γιά ψωμί την φτιάχνουν με πατάτα.
Στας Σέρρας τη σκορδαλιά την φτιάχνουν με καρύδια.
Οι Γάλλοι φτιάχνουν ένα είδος σκορδαλιάς, την περίφημη  "aïoli", που την έχουν περί πολλού !

 Εγώ τη σκορδαλιά την φτιάχνω πάρα πολύ ελαφριά. Ίσα που να έχει τη γεύση του σκόρδου...
Δεν αντέχει το στομάχι μας γιά πάρα πάνω...

Στον κάδο του μίξερ βάζω μόνο μία σκελίδα σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο και ξύδι. Ανοίγω γιά λίγα λεπτά στο δυνατό.
Στο μεταξύ, καθαρίζω και βράζω πατάτες σε αλατισμένο νερό. Μόλις οι πατάτες βράσουν τις σουρώνω και τις ρίχνω κι αυτές στον κάδο με το σκόρδο. Όταν το μίγμα λιώσει εντελώς  και γίνει σαν πουρές, το δοκιμάζω γιά αλάτι και γιά ξύδι. Αν κάτι χρειαστεί, το προσθέτω.

Η σκορδαλιά συνοδεύει περίφημα τα αμπελοφάσουλα, αλλά και παντζάρια, μπακαλιάρο κ.τ.λ.

Φυσικά, όποιος θέλει (και αντέχει !) μπορεί να βάλει πολύ περισσότερο σκόρδο...




σας εύχομαι 
καλήν επιτυχία
σε ό, τι φτιάχνετε !













3 σχόλια:

  1. Εγώ εγώ θα βάλω περισσότερο.
    Αν δεις στην ανάρτηση μου για το μπακαλιάρο τηγανητό θα καταλάβεις!
    Έφτιαξες βερίκοκα;;εγώ πάω για την τρίτη δόση.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    KANONIKA χρειάζεται περισσότερο σκόρδο !
    απλά εγώ δεν το μπορώ...

    χρησιμοποιώ σχεδόν παντού το σκόρδο,
    γιατί είναι φάρμακο
    και γιατί νοστιμεύει το φαγητό,
    αλλά βάζω ελάχιστο...

    ακόμα και στα βραστά βλήτα σαλάτα, ψιλοκόβω απάνω μιά σκελίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    όχι, Ξανθούλα,
    δεν έφτιαξα γλυκό βερίκοκο...

    το περασμένο Σαββατοκύριακο που πήγα στη βερικοκιά,
    φυσούσε ένας τρομερός αέρας (εξ ου και οι φωτιές...)
    κι ο αέρας έριξε όλον τον καρπό χάμω !

    τα μάζεψα κι έφτιαξα μαρμελάδα.
    το ίδιο έγινε και με τα κορόμηλα.

    σε φιλώ, Ξανθούλα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή