Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

cheesecake

.

cheesecake
.
.
κατεξοχήν Αμερικάνικο γλυκό είναι !
θα έλεγε κάποιος, δίχως να το συλλογιστεί και πολύ...
κι όμως...
το γλυκό που έγινε παγκοσμίως γνωστό κι αγαπητό, ως Αμερικάνικο cheeasecake,
υπάρχει από πάντοτε, σε διάφορες εκδοχές, ντόπιο, στα νησιά μας του Αιγαίου !
.
η βασική ιδέα είναι, γλυκό, που φτιάχνεται από ζύμη και φρέσκο λευκό τυρί,

όπου στην Ελλάδα, ανάλογα με την περιοχή, του προσθέτουν μέλι ή ζάχαρη ή μαστίχα ή έντονο λεμόνι ή σύκο  κ.τ.λ.

οι επισκέπτες, το έχουμε βρει και το απολαύσαμε στα νησιά,σε διάφορα μικρά πάντα σχήματα, ζεστό ή σε φυσική θερμοκρασία, μυρωδάτο, περισσότερο ή λιγότερο γλυκό,  να ακούει στο όνομα :
καλτσούνια, λυχναράκια, μελιτίνια,τούρτες ,ταρτάκια, και βέβαια θα υπάρχουν κι άλλες ονομασίες που δεν γνωρίζω... 
.
.
θα δοθεί η ευκαιρία να φτιάξουμε τα παραδοσιακά γλυκάκια μας...
ας δούμε τώρα πώς γίνεται το κλασσικό cheesecake.
χρειαζόμαστε γι αυτό :

.
.
2 πακέτα μπισκότα digestive *
1 κουτί (250 γραμ.) βιτάμ
8 κ.σ. ζάχαρη
λίγη κρέμα γάλακτος
μισό λεμόνι
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 - 3 βανίλλιες
1 μεγάλο κουτί Φιλαδέλφεια ή φρέσκο τυρί - κρέμα *
.
.
.
τρίβω στο μίξερ (ή με τα χέρια μου) 2 πακέτα μπισκότα digestive και τα ενώνω με 8 κουταλιές ζάχαρη και με το κουτί το βιτάμ, να γίνουν ένα σώμα.
στρώνω αυτή τη βάση τάρτας σε πυρίμαχο σκεύος και τη βάζω στο ψυγείο, να σφίξει.
.
στο μίξερ ανακατεύω σιγά - σιγά 1/4 του φλυτζανιού κρέμα γάλακτος με λίγες σταγόνες λεμόνι,
προσθέτω 1 κουτί ζαχαρούχο,
τις βανίλλιες,
τέλος το τυρί.
Χτυπάω καλά να αφρατέψει το μίγμα.
Το χύνω πάνω στη βάση και το βάζω στο ψυγείο ως να δέσει *
 Πριν το σερβίρω το στολίζω με (σπιτικό)  γλυκό βύσσινο *
.
.
.
.
.

* αν δεν θέλετε digestive, μπορείτε να βάλετε μπισκότα petit beurre
* μπορείτε να βάλετε και άλλο ελαφρύ, μαλακό τυρί κρέμα
* κανονικά, το γλυκό "σφίγγει" και είναι σωστό γιά σερβίρισμα την επόμενη μέρα, αφού δηλαδή μείνει μιά μέρα στο ψυγείο. 
αν το σερβίρουμε τη μέρα που το φτιάξαμε, απλά θα είναι πιό ντωτό...
* το βύσσινο του ταιριάζει γιατί έχει μιάν υπόξινη γεύση.
πολλοί φορτώνουν την επιφάνεια του cheesecake και το κάνουν κατακόκκινο. θαρρώ ότι έχει καλύτερη και πιό ελαφριά γεύση, αν απλά το ραντίσουμε με λίγο σιρόπι και το στολίσουμε με λίγα  κομματάκια απ' το βύσσινο. 
.
.
.
.
καλήν επιτυχία σας εύχομαι !
.
.
.
.
.

  

  


2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
    Γλυκάκι για τις δύσκολες μέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    ποιός θα το λεγε,
    πως θα περνάγαμε τέτοιες μέρες, Ξανθούλα μου...
    όλος ο κόσμος, κι εμείς μαζί...

    να είστε καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή