Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

ιμάμ μπαϊλντί


imambayildi

 ή

το πώς "λιποθύμησε ο Ιμάμης" !

photos ερασι τέχνης




Storytelling

 υπάρχουν διάφορες ιστορίες να λέγονται γιά το Τουρκικής προέλευσης φαγητό, 
που τελικά μέσα στα χρόνια έχει πολιτογραφηθεί φαγητό αγαπημένο Βαλκάνιο.

μιά νέα γυναίκα που επαντρεύτηκε έναν γηραιό ιμάμη , το ελαιόλαδο λέει ήταν η προίκα της , έφτιαξε στον ιμάμη το φαγητό και ο ιμάμης λιποθύμησε...

φυσικά, δεν ξέρουμε ακριβώς τους λόγους της λιγοθυμιάς του ιμάμη...
- ήταν μήπως η νέα γυναίκα ;
- ήταν το εξαιρετικό φαγητό ;
- ήταν που η γυναίκα ξόδεψε το λάδι της προίκας της γι αυτό το φαγητό ; 


μιά άλλη πάλι ιστορία λέει, ότι  
ένας ιμάμης που είχε το βράδυ καλεσμένους, αγόρασε μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο και μαϊντανό - ό, τι βρήκε στο παζάρι-, τα πήγε στη γυναίκα του και της είπε να σκεφτεί και να φτιάξει γιά τους ξένους του ένα καλό πιάτο.

εκείνο που εμείς γνωρίζουμε, είναι μονάχα το τελικό αποτέλεσμα, ότι ο ιμάμης δηλαδή λιγοθύμισε...
μάλλον από το εξαιρετικό φαγητό !

θυμάμαι ακόμα κάτι που ειπώθηκε διά στόματος συγγραφέως Γιάννη Ξανθούλη, όταν προλόγιζε το βιβλίο του "Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων"
"η γιαγιά μου στην Κωνσταντινούπολη, είπε, είχε μόνιμα στημένο στο σπίτι μας φεστιβάλ μελιτζάνας" !  


με τούτα λοιπόν και με κείνα, εμείς ας πορευτούμε γιά το ιμάμ ! 




πρώτα παίρνουμε τις μελιτζάνες, καθαρίζουμε απ' έξω αρκετή από τη φλούδα τους, τις χαράζουμε στη μέση κατά μήκος, χωρίς να τις χωρίσουμε εντελώς και τις ρίχνουμε να ξεπικρίσουν μέσα σε αλατόνερο.


.
στο μεταξύ καθαρίζουμε μερικά ξερά κρεμμύδια,
λίγες πατάτες,
λίγες σκελίδες σκόρδο,
πλένουμε μερικές ώριμες ντομάτες
κι ένα ματσάκι μαϊντανό.


στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες και τις βάζουμε να τηγανιστούν σε τηγάνι με λάδι.
τις γυρίζουμε σιγά σιγά απ' όλες τις μεριές, επιμένοντας από την πλευρά που τις έχουμε χαράξει. 



όταν βγάλουμε από το τηγάνι τις μελιτζάνες, τις βάζουμε ανοιχτές στο ταψάκι που θα τις ψήσουμε.
χοντροκόβουμε τις πατάτες, όπως του ψητού, τις τηγανίζουμε στο ίδιο λάδι κι έπειτα τις βάζουμε κι αυτές στο ταψάκι, γύρω στις μελιτζάνες.



χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τηγανίζουμε πάντα στο ίδιο λάδι.



όταν τα κρεμμύδια ψηθούν λίγο, ψιλοκόβουμε μέσα τις ώριμες ντομάτες και το σκόρδο , ρίχνουμε μιά πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι κι αφίνουμε να μαραθούν.




όταν γίνουν οι ντομάτες, ψιλοκόβουμε μέσα το ματσάκι το μαϊντανό, το γυρίζουμε λίγο και σβήνουμε τη φωτιά.




με κουτάλι παίρνουμε τη γέμιση από το τηγάνι και την απλώνουμε πάνω στις ανοιχτές μελιτζάνες .





τη γέμιση που θα περισσέψει τη ρίχνουμε όλη από πάνω.
βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 200' γιά 40' ή 50'.




όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, τραβάμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε από ένα κομμάτι φέτα πάνω σε κάθε μελιτζάνα.*
φουρνίζουμε πάλι, σβήνουμε τη φωτιά κι αφίνουμε μέσα το φαγητό λίγην ώρα, ώστε με τη ζέστη να λιώσει και να ψηθεί το τυρί.



αυτό είναι το ιμάμ μπαϊλντί,
ένα όχι ιδιαίτερα ελαφρύ φαγητό,
αλλά πάντως πολύ γευστικό,
πολύ αγαπητό,
με μιά γλυκάδα
καλοκαιρινή !





* η προσθήκη της φέτας δεν είναι απαραίτητη στο φαγητό, μα θαρρώ το κάνει ακόμα καλύτερο !



ό, τι κι αν φτιάχνετε στη ζωή,
εύχομαι καλές επιτυχίες 
να έχετε !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου