το Αραβικό Χούμους !
photos ερασι τέχνης
το καλό αυτό πιάτο, με βάση τα βρασμένα ρεβύθια,
έχει αρχική προέλευση στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος και η Συρία.
φυσικά, έχει πιά γίνει αγαπητό σε πολλούς τόπους και η βασική παρασκευή του είναι κλασική.
γιά το ΧΟΥΜΟΥΣ
χρειαζόμαστε μία κούπα βρασμένα ρεβύθια (περίπου στο μισό κιλό)
το χυμό δυό λεμονιών
2 σκελίδες σκόρδο
δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας ταχίνι
λίγο ελαιόλαδο
προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό και κουκουνάρι
Εύκολο είναι, όποτε φτιάχνουμε γιά το σπίτι ρεβύθια, να κρατάμε στο ψυγείο ένα γεμάτο πιάτο - όχι πολύ ζουμερά - γιά να φτιάξουμε την επόμενη μέρα το χούμους.
(αλλιώς, βράζουμε κατευθείαν τα ρεβύθια με αλατάκι και λίγο λάδι, γιά να φτιάξουμε το χούμους)
Την επομένη μέρα, βγάζουμε τα ρεβύθια απ' το ψυγείο, στραγγίζουμε σε ένα μπωλ το ζουμάκι τους και το κρατάμε στην άκρη.
Τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τις 2 σκελίδες σκόρδο κι ανοίγουμε στη δυνατή ταχύτητα, ώστε να γίνουν πουρές.
Μόλις γίνουν πουρές, ρίχνουμε μέσα δυό ξέχειλες κουταλιές της σούπας ταχίνι.
( το ταχίνι πωλείται σε βαζάκια. Όταν ανοίξουμε το βαζάκι πρέπει με ένα κουτάλι ή με μαχαίρι να ανακατέψουμε πολύ καλά το ταχίνι πριν το χρησιμοποιήσουμε, γιατί μαζεύει πάνω - πάνω όλο του το λάδι ).
Προσθέτουμε τέλος το λεμόνι, αφίνουμε να ανακατευθούν τα υλικά λίγο ακόμα στο μίξερ και δοκιμάζουμε.
Αν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός, μπορούμε να ρίξουμε λίγο απ' το ζουμάκι που κρατήσαμε.
Δοκιμάζουμε να μας είναι σωστό στο λεμόνι και στο αλάτι.
Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπωλ ή σε μιά σαλατιέρα - στην πραγματικότητα, πρόκειται γιά μιά σαλάτα, όπως π.χ. είναι η ταραμοσαλάτα μας και η μελιτζανοσαλάτα -
Ρίχνουμε από πάνω ελάχιστο καλό ελαιόλαδο και προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αν θέλουμε ροδίζουμε γιά 1 λεπτό λίγους σπόρους κουκουνάρι σε ένα στεγνό τηγανάκι και τους ρίχνουμε από πάνω.
Άλλοι ρίχνουν πάνω λίγο κάρυ ή γλυκό κοκκινοπίπερο.
Το χούμους τρώγεται με ζεστές πιττούλες ή με φρέσκο ψωμάκι.
αν το φτιάξετε,
καλήν επιτυχία !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου