Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

ψάρι στη λαδόκολλα


 ψάρι ψημένο στη λαδόκολλα

photos ερασι τέχνης

άλλοτε ( κι ακόμα τώρα, σε τόπους θαλασσινούς ) τύλιγαν το χοντρό ψάρι σε αλάτι και χαρτί, το περιτύλιγαν απέξω με εφημερίδες, το έδεναν σφιχτά με σπάγγο και το φούρνιζαν.
 είναι αυτή μιά παλιά, κλασική τεχνική ψησίματος, διόλου δύσκολη, κι επιπλέον το αποτέλεσμα είναι πραγματικά καλό.

παίρνουμε ένα ψάρι μεγάλο και το καθαρίζουμε μέσα - έξω (το ψάρι, μας το καθαρίζει και ο ψαράς)




σε ένα ταψί απλώνουμε κάθετα και οριζόντια (σε σχήμα σταυρού) δυό μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα.
ακουμπάμε πάνω το ψάρι κι ετοιμάζουμε δίπλα 1 - 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα σε ροδέλες, φέτες λεμόνι, χοντρό θαλασσινό αλάτι και ρίγανη.







τρίβουμε μέσα το ψάρι με αλάτι και ρίγανη, το αλείφουμε και εξωτερικά κι ύστερα μπήγουμε στα ανοίγματα πρώτα τις φέτες κρεμμύδι κι έπειτα τα λεμόνια.






το τυλίγουμε σφιχτά στις λαδόκολλες κι έπειτα το κλείνουμε όλο αυτό καλά σε αλουμινόχαρτο,
ώστε να μη βγαίνει έξω το ζουμί ή ο ατμός.

ρίχνουμε δυό δάχτυλα νερό  γιά να μην καεί το ταψί,
το βάζουμε στο φούρνο στους 200', κι αν το ψάρι είναι γύρω στο κιλό το αφίνουμε τουλάχιστον γιά δυό ώρες, χωρίς να το ανοίξουμε.
αν το ψάρι είναι μεγαλύτερο, θα χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο.


 

 στο μεταξύ ετοιμάζουμε σπιτική μαγιονέζα.







όταν ψηθεί το ψάρι το ανοίγουμε προσεκτικά, να μη χυθούν έξω τα ζουμάκια του,
κι αν θέλουμε το ανοίγουμε στη μέση και το ξεκοκκαλίζουμε

φυσικά το κεφάλι (που είναι και το καλύτερο !) το κρατάμε γιά τον εαυτό μας !





χτυπάμε από πάνω λαδολέμονο,
ραντίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό
και το σερβίρουμε με τη μαγιονέζα δίπλα.





* - αν αγοράσουμε φρέσκο ψάρι, ακολουθούμε αυτήν τη διαδικασία.

- αν πάρουμε ψάρι κατεψυγμένο με το κεφάλι του , το ξεπαγώνουμε πρώτα και το καθαρίζουμε (εντόσθια κ.λ.π.) όπως το φρέσκο.

- αν πάρουμε χοντρό ψάρι κατεψυγμένο ακέφαλο, δεν το ξεπαγώνουμε, μήτε βγάζουμε τα λέπια.
το τυλίγουμε, όπως είναι παγωμένο με τα λέπια, γύρω - γύρω με αλάτι και λεμόνια, το κλείνουμε σφιχτά μέσα στη λαδόκολλα και στο αλουμινόχαρτο, το ψήνουμε πολύ περισσότερο (περίπου διπλό χρόνο, αφού το βάζουμε στο φούρνο παγωμένο)
κι όταν καλοψηθεί και το ανοίξουμε το ξεπετσιάζουμε κατευθείαν, έτσι ώστε μαζί με την πέτσα φεύγουν όλα τα λέπια και μένει το ψαχνό καθαρό.





αν το φτιάξετε,
σας εύχομαι καλήν επιτυχία !














2 σχόλια:

  1. Καλημερα! Σημερα ανακαλυψα πρωτη φορα το blog σου και εχω ενθουσιαστεί!
    Λατρευω το ψαρι ψημενο με αυτον τον τροπο, ολες οι μυρωδιες, οι γευσεις και τα ζουμια μενουν μεσα κι οταν ανοιγει η λαδοκολλα.... θεικο!
    Καλως σε βρήκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    καλησπέρα σου !
    και καλώς όρισες !

    είναι χαρά, να περνάς, όποτε θέλεις :)

    έκανα κι εγώ μιά περαντζάδα στα μπλογκ σου... πότε τα προλαβαίνεις όλα αυτά ;!

    τα χαιρετίσματα μου στον Βαρδάρη !

    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή