Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

φασόλια μαυρομάτικα !


Μαυρομάτικα σαλάτα (πιάζ)
και
Μαυρομάτικα γιαχνί

photos ερασι τέχνης
πρώτα η αφιέρωση 
από τα μπιρμπιλομάτικα στα μαυρομάτικα,
διότι φαγητό δίχως αίσθημα
είναι κι αυτό άνοστο !

"μαύρα μου μάτια
εγώ γιά σας έκλαψα και θα κλάψω
και τ' άσπρο μου πουκάμισο
στα μαύρα θα το βάψω"

και φυσικά, πατάμε πάντα ΕΔΩ : ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ



κατόπι

παίρνουμε ωραία Ελληνικά, βραστερά μαυρομάτικα.

θα τα φτιάξουμε με δύο τρόπους, κι ό, τι αγαπά ο καθένας ...

- σαλάτα πιαζ
και
- γιαχνί

σε κατσαρόλα βάζω ελαιόλαδο και τσιγαρίζω μέσα ελαφρά, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 1 ξερό και μερικά κρεμμυδάκια φρέσκα, πράσινα.
ρίχνω και τα φασόλια, τα τσιγαρίζω λίγο μαζί.
ρίχνω ψιλοκομμένη ντομάτα και μιά σκελίδα σκόρδο, τα γυρίζω κι αυτά λίγο.
προσθέτω λίγο ψιλοκομμένο άνιθο.


προσθέτω πελτέ (αν είναι σπιτικός αλατισμένος δεν βάζω κι αλάτι στο φαγητό)
ρίχνω πιπέρι,
αρκετό νεράκι, δίνω μιά βράση, σκεπάζω καλά την κατσαρόλα, χαμηλώνω στο 1' κι αφίνω να βράσουν καλά τα φασόλια και να χυλώσουν, χωρίς να λιώσουν.
θα πάρει αρκετή ώρα. αν στο μεταξύ σωθεί το νερό, προσθέτω ζεστό νεράκι.



τα φασόλια αυτά είναι γιαχνί και όχι σούπα.
θα κανονίσετε τη σάλτσα, ώστε να τρώγονται με πηρούνι.

 αν τυχόν έχετε φτιάξει κι ελίτσες με τα χεράκια σας
κι ίσως - ίσως και παστό γαβράκι
συνοδέψτε μαζί τα γιαχνί μαυρομάτικά σας !





γιά να φτιάξουμε σαλάτα τα μαυρομάτικα (πιάζ)
τα βράζουμε σε άφθονο νερό 6 - 7 ', 
κατόπιν τα σουρώνουμε,
βράζουμε ξανά νερό, τα ρίχνουμε μέσα και τ' αφίνουμε σιγά - σιγά να καλοβράσουν δίχως να λιώσουν.


τα σουρώνουμε,
τα βάζουμε σε σαλατιέρα, λάδι, ξύδι, ψιλοκόβουμε μέσα κι ένα ξερό κρεμμύδι, αν θέλουμε και φρέσκο πράσινο.


ορίστε ένα βέρο Ελληνικό φαγάκι, γιά χειμώνα καλοκαίρι !






καλό μήνα Σεπτέμβρη
σας εύχομαι !











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου