Ραβανί
- κλασικό σιροπιαστό !-
photos ερασι τέχνης
6 αυγά
1 φλυτζ του τσαγιού καλό βούτυρο
1 φλυτζ του τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ του τσαγιού αλεύρι
2 φλυτζ του τσαγιού χοντρό σιμιγδάλι
1 κ. της σούπας baking powder
ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι
γιά το σιρόπι
3 φλυτζ του τσαγιού ζάχαρη
4 φλυτζ του τσαγιού νερό
1 λεμόνι ακέρωτο
εκτέλεση :
φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, γιά να έχει τον χρόνο του να κρυώσει.
βάζουμε σε κατσαρόλι τη ζάχαρη , το νερό και το λεμόνι κομμένο στα 4, αφού πρώτα έχουμε ξύσει τη φλούδα του, γιά να ρίξουμε το ξύσμα μέσα στο γλυκό.
βράζουμε το σιρόπι 3΄- 4 ΄, ανακατεύουμε ίσα - ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη, το κατεβάζουμε απ' τη φωτιά και το αφίνουμε έξω να κρυώσει (χωρίς να βγάλουμε από μέσα το λεμόνι)
Δουλεύουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα απ' τα πορτοκαλολέμονα, έπειτα λίγο σιμιγδάλι, το baking, λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε έτσι ώσπου να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε ένα pyrex ή ταψί αντικολλητικό και αδειάζουμε μέσα το μίγμα (πρέπει να έχει ύψος δυό με τρία δάχτυλα).
Χαράζουμε ελαφρά όπως θα το κόψουμε και μπήγουμε αμύγδαλα πάνω σε κάθε κομμάτι.
Ψήνουμε στο 200', σε προθερμασμένο φούρνο, τουλάχιστον 40'. Μπήγουμε μέσα ένα μαχαίρι και αν το γλυκό έχει ψηθεί , το μαχαίρι πρέπει να βγει καθαρό. Αλλιώς, το αφίνουμε να ψηθεί ακόμα λίγα λεπτά.
Όταν το κατεβάσουμε το χαράζουμε αμέσως σε κομμάτια, κι όπως είναι καυτό ρίχνουμε πάνω του, με μιά κουτάλα της σούπας , το σιρόπι, που έχει ήδη κρυώσει.
Σκεπάζουμε με μιά λεπτή, καθαρή πετσέτα κουζίνας κι αφίνουμε μερικές ώρες να τραβήξει το σιρόπι του και να κρυώσει.
Σερβίρουμε μόνο του ή με μιά μπάλα παγωτό καϊμάκι επάνω.
Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο, αφού πρώτα το καλύψουμε καλά με μεμβράνη, γιά να μην ξεραίνεται.
καλήν επιτυχία
σας εύχομαι !
Καλημέρα φιλενάδα μου, ας γλυκάνουμε τα προβλήματα μας με αυτό το ωραίο γλυκό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια.
@
ΑπάντησηΔιαγραφήμας επιστρέφουν στη μεταπολεμική δεκαετία του ΄50 !
είναι απίστευτο !
να είστε πάντα καλά, Ξανθούλα μου :)
φιλιά πολλά.