Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

γίδα κοκκινιστή


Γίδα κοκκινιστή

 photos ερασι τέχνης


.


το κρέας της γίδας είναι ένα κρέας νόστιμο, μα κάπως ιδιαίτερο...
γιά να αποφύγουμε την πιθανή μυρωδιά του, κρίνω απαραίτητο να κάνουμε μιά ειδική επεξεργασία ψησίματος.

έτσι, παίρνουμε το κρέας της γίδας κομμένο σε μερίδες, το πλένουμε καλά με νερό κάτω από τη βρύση κι ύστερα μέσα σε μιά λεκανίτσα πλένουμε το κάθε ένα κομμάτι χωριστά, με ξύδι *

κατόπιν βάζουμε σε μιά κατσαρόλα μπόλικο νερό, ρίχνουμε μέσα το κρέας κι όταν το νερό πάρει βράση αρχίζουμε και το ξαφρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
όταν ξαφρίσουμε, αφίνουμε ακόμα 2' - 3' λεπτά το κρέας να βράσει, το σουρώνουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το πρώτο νερό.

σε βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε λίγο.
μετά ρίχνουμε μέσα τα στεγνά κομμάτια κρέας και τα γυρίζουμε με το κρεμμύδι.
ψιλοκόβουμε και δυό σκελίδες σκόρδο και σβύνουμε πρώτα με ξύδι* και στη συνέχεια με κρασί.

ρίχνουμε μέσα ντομάτα, λίγη ζάχαρη, αλάτι, δυό φύλλα δάφνης, ένα ξύλο κανέλλα, κόκκους πιπέρι,  κόκκους μπαχάρι και λίγο νεράκι.
σκεπάζουμε ερμητικά την κατσαρόλα (να μη βγαίνει ο ατμός), χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά (ίσα να βράζει) κι αφίνουμε το κρέας να βράζει σιγά - σιγά, ως να μαλακώσει.
θα χρειαστεί πάνω από δύο ώρες βράσιμο, μα κάθε μία ώρα ανοίγουμε την κατσαρόλα να δούμε μήπως χρειάζεται λίγο νεράκι.

όταν δούμε ότι το κρέας μαλάκωσε καλά κι η σάλτσα του χύλωσε, το φαγητό είναι έτοιμο.

μπορούμε να το σερβίρουμε με ό, τι μας αρέσει στο πλάϊ.




*
το ξύδι γενικά σπάει τις μυρωδιές.
γι αυτό πλένουμε το κρέας με ξύδι κι επίσης το σβήνουμε...


αν το φτιάξετε,
καλήν επιτυχία !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου