Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τάρτα με Πράσο


Τάρτα με Πράσο

photos 
ερασι τέχνης



- storytelling -



Το υπέροχο Πράσο 


ή

το Σπαράγγι του φτωχού !


Το πράσο,
λαχανικό πλούσιο σε συστατικά και ωφέλιμο στην υγεία,
κατάγεται από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και την Μέση Ανατολή.

Στο τέλος του 8ου αι. ή στις αρχές του 9ου αι. στη Δύση,
ο Καρλομάγνος  εξέδωσε ένα διάταγμα
– την εφαρμογή του διατάγματος ήλεγχαν ειδικοί  απεσταλμένοι ! – με το οποίο όριζε την πολιτική του θέληση ως προς την οικονομία αλλά και τον πολιτισμό. 
Αυτό το κείμενο, που αριθμεί γύρω στις 40 σελίδες, αφορά και περιγράφει με σχολαστική λεπτομέρεια πολλά πράγματα και δραστηριότητες : 
τα επαγγέλματα, τα υφάσματα, το κυνήγι, την κτηνοτροφία, την ιατρική, τη βοτανική, τη γεωργία, τη διατροφή κ.τ.λ.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται εκεί, στο άρθρο 70, για πρώτη φορά και με ακριβείς οδηγίες, στα φυτά που υποχρεωτικά πρέπει να καλλιεργούνται στην επικράτεια αλλά και στους βασιλικούς κήπους.
Το διάταγμα αναφέρει 73 λαχανικά, 16 οπωροφόρα δέντρα και 5 φυτά που χρησιμεύουν οι ίνες τους και στην παραγωγή χρωμάτων. 
Τα ονομάζουν βασικά ή κύρια φυτά (capitulæ) – και ανάμεσά τους βρίσκεται το Πράσο !  



μετά απ' αυτό το σύντομο ιστορικό, ας προχωρήσουμε στην τάρτα μας με πράσο...

υλικά :

1 φύλλο σφολιάτας
ή
αν θέλουμε να φτιάξουμε μόνοι μας την βάση για την τάρτα, χρειαζόμαστε :

250 γρ. αλεύρι
125 γρ. βούτυρο μαλακό (είναι μισό πακέτο βιτάμ)
μιά πρέζα αλάτι
1 κρόκο αυγού
ελάχιστο νερό, ως να γίνει ένα ζυμαράκι που θα ξεκολλάει από το σκεύος


γιά την γέμιση :

4 πράσα
ένα κομμάτι βούτυρο
3 αυγά
1 κρέμα γάλακτος
αλατοπίπερο
τριμμένη φέτα


καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα.
τα βάζουμε σε βαθύ τηγάνι με ενα κομμάτι βούτυρο και τα γυρίζουμε ως να μαλακώσουν καλά και να καραμελώσουν λίγο.
αλατίζουμε ελαφρά.



βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε πάνω τη σφολιάτα ή την ζύμη που φτιάξαμε μόνοι μας.
στρώνουμε όμορφα πάνω τα πράσα.




ρίχνουμε πάνω με το χέρι μας μπόλικη τριμμένη φέτα.

σε ένα μπωλ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και τρίβουμε μέσα πιπέρι.
αν δούμε ότι αυτό το μίγμα έγινε πολύ σφιχτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γάλα. 
ρίχνουμε το μίγμα πάνω στα πράσα και τη φέτα.



ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο 200', περίπου γιά 50' ή, μέχρι να ροδοψηθεί από πάνω η τάρτα μας.






εύχομαι να έχετε επιτυχία
σε ό, τι κάνετε !












5 σχόλια:

  1. Στις τάρτες δε λέω ποτέ όχι!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    φυσικά και δεν λέμε όχι στις τάρτες, Ξανθή μου !

    και πού αλλού λέμε ΝΑΙ; !

    -ξεπατηκωμένο από τον ύμνο των μαύρων σκυλιών - :

    Στα ξενύχτια λέμε ναι
    και στις τρέλες λέμε ναι,
    στα μεθύσια ομοίως,
    και στους εντάξει,
    στους δικούς μας,
    στους ξύπνιους,
    στους μουσάτους,
    στους φευγάτους,
    στα μπαράκια,
    στην τρέλα,
    στη δράση,
    στη βράση,
    στη σάμπα,
    στους μαύρους,
    στους γαύρους,
    στους μαλλιάδες,
    στους ροκάδες,
    στα μαγκάκια,
    στα ωραία,

    στα κόλπα ΝΑΙ,
    στα μυστήρια ΝΑΙ,
    στις φάσεις ΝΑΙ,
    στα ουίσκια,
    στα τσιγάρα,

    στην άπλα, ναι, στην ξάπλα, ναι
    στις βάρκες, ναι, στις τσάρκες, ναι
    στους φίλους, ναι, στις πλάκες, ναι
    στους σκύλους, ναι, στις γάτες, ναι
    στους Mήτσους, ναι, στους Kιτσους,
    ναι

    στα κοκτέιλς
    και στα κόμικς,
    στις μπανάνες,
    στις πισίνες,
    στις αιώρες,

    στα τσακάλια λέμε ναι,
    και στους έτσι λέμε ναι,
    στους τζαζίστες λέμε ναι,
    στους μπλουζίστες λέμε ναι,
    στις ζηλιάρες λέμε ναι,
    στις τρελιάρες λέμε ναι

    Πα ρα παμ, παραραμ...

    ΝΑΙ!!!


    χαμόγελα, Ξανθούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά η κολοκύθα μου έγινε γλυκιά κολοκυθόπιτα! Δεν έλαβα κάποιο email σου! Όπως και να έχει, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    δεν έλαβες, γιατί ακόμα δεν το στειλα...

    προσπαθώ...
    ό, τι μπορώ κάνω...

    σε φιλώ πολύ και θα σου γράψω.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο!!Ευχαριστώ!!
    Ας χαμογελάμε και να μην αφήνουμε κανέναν να μας βάλει σε άλλο τρυπάκι!!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή