Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

κάστανο κρέμα


κάστανο κρέμα  

(ή μαρμελάδα κάστανο)

photos 
ερασι τέχνης
είναι η πρώτη φορά που έφτιαξα κάτι τέτοιο.
το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό ως υφή και γεύση.
θα σας πω τις αναλογίες που έβαλα, και είχα τελικά ένα βαζάκι  
κρέμα κάστανου.

- ένα πιάτο καλοβρασμένα κάστανα με το φλούδι τους.
τα καθάρισα καλά, τα ζύγισα και ήσαν καθαρισμένα 250 γραμμάρια.

- 300 ml νερό

- 200 γραμ. ζάχαρη

- λίγο κονιάκ, μιά βανίλια και 1/2 στιμμένο λεμόνι




έριξα τα καθαρισμένα κάστανα στον κάδο του μίξερ και τα άλεσα.
 










σε κατσαρόλα έβαλα το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τους έδωσα μιά βράση.
έριξα μέσα τα αλεσμένα κάστανα, χαμήλωσα τη φωτιά κι ανακάτευα συνέχεια, γιά να μην πιάσει η κρέμα.
χρειάστηκε περίπου 1/2 ώρα γιά να δέσει, σε πολύ χαμηλή φωτιά.






10' πριν γίνει, έριξα μέσα το κονιάκ
και
5' πριν γίνει, έριξα μέσα το στιμμένο λεμόνι, ανακατεύοντας πάντα.






στο μεταξύ, είχα αποστειρώσει στον φούρνο ένα βαζάκι.
όταν η κρέμα κάστανο έδεσε, την έβαλα καυτή μέσα στο βάζο, σφράγισα σφιχτά και το άφισα ανάποδα γυρισμένο, ως να κρυώσει.




η κρέμα κάστανο - άλλοι την λέν μαρμελάδα - είναι πολύ γευστική.
γίνεται εύκολα, αν έχουμε βρασμένα κάστανα.

την αποθηκεύουμε όπως τις μαρμελάδες στο ψυγείο.
ίσως αργότερα χρησιμέψει, γιά να φτιάξουμε έναν κορμό κάστανου.




εύχομαι να είναι καλό,
ό, τι κάνετε !











2 σχόλια:

  1. Εγώ το θέλω σε τσουρέκι!!
    Καλημέρα!!
    Αύριο θα είμαι στη γειτονιά σου θα πλέξουμε αυτή τη φορά!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    πού, καλέ, θα είσαστε αύριο ;

    * και να φανταστείς, Ξανθούλα, πως όταν ήμουνα παιδί,
    κάθε φορά που έλεγα τη λέξη "καλέ",
    μου βάζανε πιπέρι στο στόμα !

    έχω φάει πιπέρια εγώωω...
    :)

    το τσουρέκι, το προτιμώ παραδοσιακό, με μυρωδιά μαχλέπι, μαστίχα κ.τ.λ.
    και όχι αυτά τα γεμιστά με κρέμες, που φτιάχνουν τώρα...

    αυτή η κρέμα κάστανου σκέφτηκα πως μπαίνει
    σε γλυκές κρέπες
    και φυσικά σε τούρτα...

    φιλώ σε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή