Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Χριστόψωμο


Χριστόψωμο !

photo 
ερασι τέχνης


υλικά :

1 κιλό αλεύρι - πήρα αλεύρι γιά τσουρέκια, αλλά νομίζω πως και το αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις ή το  αλεύρι γιά ψωμί, θα είναι το ίδιο κατάλληλο.
2 φακελάκια ξηρή μαγιά 
1/2 φλυτζ του τσαγιού ζωϊκό βούτυρο, μαλακωμένο
1 ή 2 σπυριά μαστίχα Χίου 
1 φακελάκι μαχλέπι
1 κουταλάκι γλυκάνισο
3 κουτ. σ. ζάχαρη
1 φλυτζάνι φρέσκο γάλα - όχι γεμάτο
4 αυγά
μιά πρέζα αλάτι
1 καρύδι
σουσάμι


σε μπρίκι βάζουμε 1 ποτήρι νερό και βράζουμε μέσα το μαχλέπι. κατόπιν το αφίνουμε στην άκρη, ως να γίνει χλιαρό. όταν χλιάνει το σουρώνουμε, πετάμε τους σπόρους μαχλέπι και κρατάμε το χλιαρό νερό γιά το ζύμωμα.

στο multi χτυπάμε τις 3 κουτ. ζάχαρη μαζί με τα 2 σπυράκια μαστίχα, ως να γίνουν σκόνη. μετά, προσθέτουμε μέσα και το γλυκάνισο, να κοπεί κι αυτό.

σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι ανακατεμένο με την ξηρή μαγιά.
ανοίγουμε στη μέση μιά λακουβίτσα και ρίχνουμε το χλιαρό νερό με το άρωμα μαχλέπι, το λυωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη με την τριμμένη μαστίχα και το γλυκάνισο, το αλάτι, το γάλα και 3 αυγά .  

ζυμώνουμε γερά, όπως το ψωμί.

όταν η ζύμη είναι έτοιμη και δεν κολλάει πιά στα χέρια μας, την αφίνουμε σκεπασμένη μέσα στη λεκανίτσα (αν μπορούμε και κοντά σε μιά πηγή θερμότητας) ως να φουσκώσει και να γίνει διπλή.

βουτυρώνουμε ένα ταψί, το ραντίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε μέσα στον νεροχύτη, να φύγει το αλεύρι που περισσεύει.
κόβουμε 4 μικρά κομμάτια ζυμάρι , γιά να κάνουμε τον σταυρό.
στρώνουμε όμορφα τη ζύμη στο στρογγυλό ταψί, αραιώνουμε το 4ο αυγό με γάλα ή με νερό και αλείφουμε με πινέλο από πάνω το Χριστόψωμο.
στη μέση κάνουμε με το χέρι μας ένα βαθούλωμα και χώνουμε το καρύδι.
με τα 4 κομματάκια ζύμης φτιάχνουμε 4 μπαστούνια και σχηματίζουμε τον σταυρό.
περνάμε και τον σταυρό με το αυγό.
ραντίζουμε με το σουσάμι.

ψήνουμε στους 200', σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου γιά 1 ώρα.






* γίνεται ένα εξαιρετικό, μυρωδάτο κι αφράτο Χριστόψωμο.

εύχομαι καλό,
σε ό, τι φτιάχνετε !

 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου