Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

καλαμάρια γεμιστά


γεμιστά καλαμάρια

  photos
ερασι τέχνης

ο πιό απλός τρόπος γιά να γεμίσουμε καλαμάρια, είναι να βάλουμε μέσα φετούλες ντομάτα, φέτα ή άλλο λευκό, μαλακό τυρί, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε πράσινη πιπεριά ή και φρέσκο δυόσμο.
τα βάζουμε έτσι στην κατσαρόλα με λαδάκι, τρίβουμε μέσα και μιά φρέσκια ντομάτα, πιπέρι, λίγο νεράκι , λίγο κρασί (στο καλαμάρι, επειδή είναι θαλασινός μεζές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μιά σταλιά ούζο - όχι πολύ, γιά να μην πικρίσει) και τα ψήνουμε.
γίνονται έτσι τρυφερά, είναι ζουμερά μέσα και ωραίος μεζές.



η δεύτερη εκδοχή, είναι διαφορετική.


επειδή αυτή η γέμιση περιέχει ρύζι, είναι πιό εύκολο να την φαν και παιδιά.

γιά να φτιάξουμε τα γεμιστά, παίρνουμε καλαμάρια μέτρια ή μεγάλα, όχι μικρά .
αφαιρούμε από μέσα το κόκαλο και καθαρίζουμε τα κεφάλια (ή καλύτερα, μας τα καθαρίζει ο ψαράς...)
σε ένα μπωλ ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια, τρίβουμε ξερό κρεμμύδι, ντομάτα και μιά - δυό σκελίδες σκόρδο, ψιλοκόβουμε μαϊντανό και δυόσμο, γιά κάθε καλαμάρι ενάμιση κουτάλι σούπας ρύζι γιά γεμιστά, λίγο λαδάκι κι αλατοπίπερο. 
φροντίζουμε ώστε η γέμιση να μην γίνει σφιχτή (γι αυτό, αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη ντομάτα, κρασάκι ή λάδι ή να αφαιρέσουμε ρύζι)

γεμίζουμε καλά μέσα τα καλαμάρια, αλλά όχι ως πάνω, γιατί το ρύζι φουσκώνει.
τα κλείνουμε από πάνω με  μιά οδοντογλυφίδα, τα ξαπλώνουμε στην κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε με φρέσκια ντομάτα, λάδι και αν θέλουμε κρασί.

θέλουν περίπου μιάν ώρα, σε σιγανό βράσιμο, γιά να μην "πιάσουν".




* την συνταγή γιά γεμιστό καλαμάρι
είχα δημοσιεύσει και τον Αύγουστο του 2010.
εκεί, είχα προσθέσει μέσα και μαύρη σταφίδα.

εύχομαι καλό
σε ό, τι φτιάχνετε !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου