Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

red velvet cake


τούρτα Κόκκινο Βελούδο
γιά τον  Άγιο Ουαλεντίνο ,
τον  "γνωστικιστή" !

photos

ερασι τέχνης



μέσα κόκκινη, σαν το αίμα που κυλάει στις φλέβες και σαν το πάθος,
έξω λευκή, καθώς το χιόνι, τα λευκά ίρις, καθώς η αγνότητα των παιδιών ,
ωραία σαν γυναίκα ,
γλυκειά σαν τον έρωτα.,
- μέρα που είναι σήμερα, ας την φτιάξουμε, την κόκκινη τούρτα ! -


υλικά :

γιά το παντεσπάνι

300 γραμ ζάχαρη
300 γραμ αλεύρι που φουσκώνει
175 ml λάδι (ελαφρύ , όπως το ηλιέλαιο)
200 ml κρέμα γάλακτος **
1 κ.γ. βανίλια
2 κ.γ. κόκκινο χρώμα φυτικό (γιά τρόφιμα)
2 αυγά
1 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ. γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. ξύδι


γιά την κρέμα

300 γραμ. τυρί κρέμα
115 γραμ. μαλακό βούτυρο
450 γραμ. άχνη ζάχαρη
βανίλια


εκτέλεση :

- ανακατεύουμε το αλεύρι, με το κακάο και το αλάτι
- σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, την βανίλια και το κόκκινο χρώμα

- στο μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά, το λάδι, το μισό απ' το αλεύρι , το μίγμα με την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο μισό αλεύρι.

- πάνω από τον κάδο του μίξερ, σε ένα μικρό φλυτζάνι βάζουμε την σόδα, ρίχνουμε και το ξύδι, ανακατεύουμε γρήγορα και το ρίχνουμε στην ζύμη .

- βάζουμε την ζύμη σε δυό ίδια μικρά ταψάκια, που τα έχουμε στρώσει με αντικολλητική λαδόκολα και ψήνουμε στους 180', σε προθερμασμένο φούρνο, γιά περίπου 30'.
ή
- ρίχνουμε όλην τη ζύμη σε στρογγυλό βαθύ ταψάκι και ψήνουμε περίπου γιά 45'. (σε αυτήν την περίπτωση, όταν γίνει το παντεσπάνι, το αφίνουμε 10' να κρυώσει και το χωρίζουμε στη μέση)


η κρέμα :

- χτυπάμε στο μίξερ το κρύο βούτυρο, προσθέτουμε τη βανίλια και το τυρί.
όταν χτυπηθούν λίγο, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχουμε μιά σταθερή, αφράτη κρέμα.***

- βάζουμε ένα μέρος της κρέμας πάνω στην βάση,
σκεπάζουμε με το πάνω κομμάτι παντεσπάνι
λούζουμε την τούρτα με την κρέμα
και με σπάτουλα την στρώνουμε παντού.

προτείνω,
να βάλετε από πάνω λίγα ζαχαρωμένα λουλούδια
ή, ακόμα καλύτερα, πριν σερβίρετε, να ραντίσετε πάνω αληθινά πέταλα από λουλούδια !





* πρόκειται γιά συνταγή, που έχει τις ρίζες της στον Αμερικανικό Νότο  
- Southern Red Velvet Cake -.

** buttermilk 
fr. babeurre
υπάρχει στην συνταγή και η εξής οδηγία : αν δεν έχετε  buttermilk (ή  babeurre), να βάλετε 1 κ.σ. ξύδι μέσα σε 25 cl. γάλα, να το αφίσετε να "ξεκουραστεί" 10' και κατόπιν να το χρησιμοποιήσετε (!)
αντ' αυτού του μαγικού, εμείς χρησιμοποιήσαμε την κρέμα γάλακτος...

*** το μίγμα με το τυρί, το βούτυρο και την άχνη, εμένα μου βγήκε αραιό. το έβαλα περίπου γιά μιάν ώρα στην κατάψυξη, κι έσφιξε αρκετά (όχι εντελώς...) 




σας εύχομαι 
να είστε καλά ! 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου