Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Φαλάφελ κόκκινης φακής και Αραβικές πιτούλες


Φτιάχνουμε Αραβικές πίτες και Φαλάφελ (κεφτέδες) από κόκκινη φακή

photos
ερασι τέχνης


χρειάστηκα
γιά τα φαλάφελ :

1/2 κ. κόκκινη φακή
1/2 κ. πατάτες
1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι
ψιλοκομμένο δυόσμο
ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
φρέσκο πιπέρι
αλάτι
ίσως χρειαστεί και τριμμένη φρυγανιά

γιά τις Αραβικές πιτούλες :

400 γραμ. αλεύρι
1,5 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά
5 κ.σ. ελαιόλαδο
από 150 έως 220 ml (όσο πάρει) χλιαρό νερό

γιά την σάλτσα (sauce) :

1 κουπάκι γιαούρτι
1/2 βαζάκι ταχίνι

γιά το σερβίρισμα :

ντομάτες σαλάτας και
μαϊντανό



πώς γίνεται :

- βάζουμε απο βραδύς τις φακές να μουλιάσουν, μέσα σε μιά λεκάνη με νερό.

- το πρωί τις στραγγίζουμε καλά
και τις βάζουμε στο μίξερ, να γίνουν πολτός.

- ρίχνουμε τον πολτό σε μιά λεκανίτσα.





- σε κατσαρόλι βράζουμε τις πατάτες, σε νερό αλατισμένο,
τις στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε στο μίξερ, να γίνουν πουρές


- βάζουμε τον πουρέ πατάτας στη λεκάνη με την αλεσμένη φακή

- προσθέτουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένα, το μπαίϊκιν κι αλατοπίπερο.

- ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, να γίνει μιά ζύμη όπως όταν φτιάχνουμε κεφτέδες.
(αν η ζύμη μας φανεί ντωτή, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά)

- βάζουμε τη ζύμη γιά καμιάν ώρα στο ψυγείο να σφίξει, και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις Αραβικές πίτες




- σε λεκάνη βάζουμε 400 γραμ. αλεύρι (μπορούμε να βάλουμε και μισό - μισό αλεύρι),
τη ζάχαρη, την ξηρή μαγιά κι ανακατεύουμε.

- ρίχνουμε κατόπιν το λάδι, το αλάτι και λίγο - λίγο το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας με τα χέρια μας.
θα γίνει μιά ζύμη μαλακή.

- λαδώνουμε ελάχιστα ένα μπωλ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και την αφίνουμε σκεπασμένη τουλάχιστον μισή ώρα, σε ζεστό τόπο, να φουσκώσει.

- όταν η ζύμη φουσκώσει, την κόβουμε μπαλίτσες, ρίχνουμε πάνω στον πάγκο μας αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε στρογγυλές πιτούλες.

- ντύνουμε μιά λαμαρίνα με λαδόκολλα, τοποθετούμε μέσα λίγες - λίγες τις πιτούλες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180' ή 200', γιά 6' ή 8'.
(οι πίτες καλύτερα να βγούν μαλακές. αν τις ψήσουμε πιό πολύ, θα σκληρήνουν)


- στο μεταξύ, και όσο οι πίτες ψήνονται,
βγάζουμε απ' το ψυγείο τη ζύμη μας, με τις παλάμες πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια ή μακρόστενα σαν σουτζούκια και τα βάζουμε να τηγανιστούν, σε ηλιέλαιο που καίει πολύ.
(δεν θέλουν αλεύρωμα ! αν το ηλιέλαιο έχει κάψει πολύ, δεν κολλάνε, τηγανίζονται ωραία.
απλά, χρειάζεται προσοχή να μη μαυρίσουν, μα να πάρουν ένα χρώμα χρυσαφί)



- τέλος, χρειάζεται να φτιάξουμε μιά σάλτσα, που θα δροσίσει τα φαλάφελ.
ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το ταχίνι.

- κόβουμε ντομάτες σε λεπτές φέτες,
ψιλοκόβουμε μαϊντανό και σερβίρουμε.

κανονικά,
τα φαλάφελ τρώγονται όπως το σουβλάκι,
τυλίγουμε δηλαδή μέσα στην πίτα τα φαλάφελ, τη ντομάτα, το μαϊντανό και τη σάλτσα.

εγώ τα προτιμώ όχι τυλιχτά, αλλά το καθένα σε δικό του πιατάκι.




είναι φαγητό, που φτιάχνουν παραδοσιακά οι Άραβες, οι Αρμένιοι, και άλλοι λαοί, κυρίως της Μέσης Ανατολής.
Το βασικό συστατικό τους είναι τα ρεβιθια ή η φαβα, γίνονται όμως και με φακή ή σε συνδυασμό από αυτά τα όσπρια.
Σε αυτήν τη συνταγή πρόσθεσα πουρέ πατάτας, γιά να γλυκάνει λίγο το φαγητό. Εξάλλου, στις Κυκλάδες, ίσως και σε άλλα νησιά μας, στους κεφτέδες από όσπρια προσθέτουν και πουρέ πατάτας.

Ακόμα, σε αυτούς τους κεφτέδες συχνά προσθέτουν κύμινο και κόλιανδρο.


Είναι μιά αλλαγή από τον τρόπο που συνήθως φτιάχνουμε τα όσπρια...


 εύχομαι να έχει επιτυχία
ό, τι κάνετε !














2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, την κόκκινη φακή την έκανα προχτές σε μαι πικάντικη έκδοση με κολοκύθα, έχω όμως κι άλλη και αυτή σου η πρόταση μου αρέσει.
    Φιλιά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    καλησπέρα, Ξανθούλα μου !

    ξέρεις,
    με γοητεύει πολύ η Ανατολή !
    έχω αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της...

    ελπίζω να γυρίσω πάλι εκεί, κάποτε, έστω και γιά λίγο...

    καλό ΣαββατοΚύριακο
    και φιλιά

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή