μαρμελάδα πεπόνι-λεμόνι-βερύκοκο-amaretto
photos ερασι τέχνης
αξιοποιούμε τους ευλογημένους καρπούς της γης, του ευλογημένου καλοκαιριού, του ευλογημένου τόπου !
εν συντομία : φτιάχνουμε μαρμελάδα !
η βερυκοκιά μας ποτέ δεν έκανε σπουδαία βερύκοκα. πάντα σφιχτά ήσαν και άγλυκα.
επιπλέον, εφέτος έκανε ελάχιστα. μου τα μάζεψαν, ίσα ένα κιλό θα ζύγιζαν... τα έβαλα σε ένα καλαθάκι και τα άφισα στη βεράντα να τα κοιτάζω.
καθάρισα γιά το σπίτι κι ένα πεπόνι.
έτυχε κι έλειψα γιά τρεις μέρες. όταν επέστρεψα, βρήκα το πεπόνι άθικτο, στο ψυγείο.
έπιασα λοιπόν κι έφτιαξα με τα δυό αυτά φρούτα -πεπόνι και βερύκοκα - μιάν ωραία μαρμελάδα.
σας γράφω εδώ τη συνταγή :
άνοιξα στη μέση τα βερύκοκα, έβγαλα το κουκούτσι κι έκοψα τα χτυπημένα μέρη τους.
έβαλα γιά δευτερόλεπτα τα καθαρισμένα βερύκοκα στο μπλέντερ και τα έκοψα, χωρίς να τ' αφίσω να γίνουν πολτός.
έριξα μέσα γιά δευτερόλεπτα και το καθαρισμένο πεπόνι.
ζύγισα το μείγμα βερύκοκο - πεπόνι. ήταν καθαρό 1 κιλό.
σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο έριξα 1/2 ποτήρι νερό, το 1 κιλό φρούτο και 600 γραμ. ζάχαρη.
είχα καλά, ακέρωτα λεμόνια. έτσι, έτριψα μέσα και την φλούδα από δυό λεμόνια.
το έφερα σε βρασμό, σε μέτρια φωτιά, γιά να μην πιάσει και ανακάτευα διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
δεν πήρε πολλην ώρα γιά να δέσει η μαρμελάδα.
στα 25' έριξα μέσα τον χυμό από 1 λεμόνι.
στην μισή ώρα η μαρμελάδα είχε δέσει.
είχα στο μεταξύ αποστειρώσει τα βαζάκια στον φούρνο,
έβαλα μέσα καυτό το φρούτο, έκλεισα αεροστεγώς και τα γύρισα ανάποδα, ως να κρυώσουν.
ωραία υφή, γεύση και άρωμα - καλοκαιρινό πεπόνι, υπερτερεί κάπως το βερύκοκο (λόγω και του amaretto) , ακούγεται και το τρίμμα λεμόνι .
βγήκε ενάμιση βάζο.
γιά δυό βάζα μαρμελάδα, πρέπει το καθαρό φρούτο άβραστο να είναι τουλάχιστον ενάμιση κιλό.
να είναι καλό
ό, τι φτιάχνετε !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου