Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

με το κέϊκ που περίσσεψε - ή απέτυχε - φτιάχνουμε υπέροχα σοκολατάκια !


τα σοκολατάκια του Ολυμπίου Διός !
photos
ερασι τέχνης

έφτιαξα ένα κέϊκ σοκολάτας, με τυρί μέσα. κάπου όμως έκανα ένα λάθος - νομίζω στο ψήσιμο...- και το κέϊκ χάλασε. εντελώς !
το κοίταζα απορημένη επί μία ολόκληρη μέρα, ώσπου η Άσπα, μου είπε "να το κάνεις σοκολατάκια, όπως κάνει ο φίλος μας ο Ζεύς" (στην Κύπρον την αέρινην την μακαρίαν την γην !)
έτσι κι έκαμα. 
το αποτέλεσμα αξίζει. 
αν σας περισσέψει (ή αποτύχει) κέϊκ, βασιλόπιτα, τσουρέκι, κάποιο γλυκό ψωμένιο, να τα φτιάξετε αυτά τα σοκολατάκια.
ça vaut la peine !


πρώτα,
έβαλα το κέϊκ στον κόφτη και το έκανα θρύψαλα. 



κατόπιν, πήρα δυό κουταλιές της σούπας βιτάμ soft και το ανακάτεψα καλά με τα θρύψαλα.
ζύμωσα λίγο με το χέρι μου, ώσπου έγινε μιά κανονική, ομοιογενής ζύμη .

έφτιαξα με τη ζύμη μικρά μπαλάκια και τα έβαλα γιά λίγο να σταθούν στην κατάψυξη

σε βαθύ κατσαρολάκι αντικολητικό έβαλα στη φωτιά 2 κουβερτούρες κομμένες κομμάτια κι ένα κομμάτι βιτάμ.
το ανακάτεψα ως να λιώσει.
πρόσθεσα μέσα γιά άρωμα και λίγο κονιακ, προσέχοντας να μη νερουλιάσει πολύ η σοκολάτα κι έσβυσα τη φωτιά.

έβγαλα τα μπαλάκια απ' την κατάψυξη και με ένα κουτάλι τα βούταγα ένα - ένα στη σοκολάτα και κατόπιν τα τοποθετούσα μέσα σε θηκούλες. αν δεν έχουμε θήκες, τα ακουμπάμε πάνω σε μιά λαδόκολλα.
κατόπιν στο ψυγείο.




τώρα που είδα ότι γίνονται καλά, σκέφτηκα τρόπους, ώστε την επόμενη φορά να τα βελτιώσω.
γιά παράδειγμα, στην καρδιά της μικρής μπαλίτσας μπορούμε να βάλουμε ένα γλυκό κερασάκι  ή βυσσινάκι ή καρύδι.
επίσης κατά το ζύμωμα, μέσα στη βασική ζύμη, εκτός απ' το βούτυρο μπορούμε να προσθέσουμε ποτό ή ψιλοκομμένο καρύδι.
ακόμα, αντί γιά κουβερτούρα σοκολάτα, μπορούμε να τα περάσουμε μέσα σε τρούφα, σε σκόνη κακάο κ.τ.λ.


αυτά είναι !

να είναι καλό
ό, τι φτιάχνετε !





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου