Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

κέϊκ λεμονιού


κέϊκ λεμονιού με γλάσο λεμονιού

- γι αυτούς, που τους αρέσει η διακριτική , αέρινη γεύση του εσπεριδοειδούς ! -

photos

ερασι τέχνης

μου έστειλαν φρέσκα λεμόνια από περβολαριά !
έφτιαξα πρώτα την σπιτική λεμονάδα  ...

έβαλα και το κέϊκ λεμόνι.
είχα και κάποιες αναστολές, μην τυχόν βγει κέϊκ ξυνό !  του φτιαξα και γλάσο λεμόνι... υπέροχο ! ανάλαφρη γεύση και μυρωδιά, πιπεράτη και διακριτικά εσπεριδοειδής.


θα χρειαστούμε γιά το κέϊκ :

1 φαρίνα που φουσκώνει μόνη της και
1 κ.γλ. μπαίικιν
1 πακέτο βούτυρο (250 γραμ.)
2, 5 φλυτζ.τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
1/2 φλυτζ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμόνι
1 φλυτζ. τσαγιού γάλα και
ξύσμα από 3 - 4 ακέρωτα, μεγάλα λεμόνια 


γιά το γλάσο :

1 φλυτζ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
φρέσκο χυμό λεμονιού


πρώτα χτυπάμε στο μίξερ (ή σε λεκανίτσα με το χέρι) το βούτυρο με τη ζάχαρη.
προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, χτυπώντας διαρκώς.
διαδοχικά ρίχνουμε μέσα αλεύρι, το μπαίικιν, όλον τον χυμό λεμονιού, πάλι αλεύρι, γάλα , ως να τελειώσουν τα υλικά μας.
τέλος προσθέτουμε το τρίμμα λεμονιού και χτυπάμε γιά 1 ακόμα λεπτό.

ντύνουμε μιά μεγάλη φόρμα ή δύο μικρές με λαδόκολλα ψησίματος.
ρίχνουμε μέσα τον χυλό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200', περίπου γιά μιαν ώρα (πριν το κατεβάσουμε κάνουμε την δοκιμή με το μαχαίρι).

όταν κατεβάσουμε το κέϊκ , το αφίνουμε 5' να ησυχάσει,


ραντίζουμε την πιατέλα που θα το βάλουμε με άχνη
και το ξεφορμάρουμε.

σε ένα μπωλ βάζουμε μιά κούπα ζάχαρη άχνη, και ρίχνουμε σιγά - σιγά μέσα χυμό από φρέσκο λεμόνι, ανακατεύοντας γερά, να γίνει λείο.
προσθέτοντας το λεμόνι, φτιάχνουμε το γλάσο όσο πηχτό το θέλουμε.
η γνώμη μου είναι να μην γίνει νερουλό το γλάσο.

το ρίχνουμε πάνω στο κέϊκ και το αφίνουμε να κρυώσει.





καλήν επιτυχία σας εύχομαι !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου