Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

μοσχοβόλησε σταφύλι άγριο κι αράντιστο !

.
Σταφύλι I.
.
.
με το κουκούτσι !

.
.


.
.
.
μάζεψα σταφύλι.
από ένα ευλογημένο κλήμα, που το ποτίζω μονάχα και απολύτως καμιάν άλλη φροντίδα δεν του δίνω !
έκοψα δυό τσάντες σταφύλι, ώριμα τσαμπιά, καρπό μυρωδάτο, με κουκούτσι μέσα...
.
.
.
έπειτα,
* θυμήθηκα που ο πατέρας μου αγαπούσε το χοντρόρογο σταφύλι με κουκούτσι μέσα.
* συμβουλεύτηκα και τον σύντροφο Γούγλη :
"Τα κουκούτσια του σταφυλιού, λέει, περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τη ρεσβερατρόλη, που είναι γνωστή για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, καθώς και για τη θετική της επίδραση στην καρδιά". Αν κοιτάξετε τα σχετικά άρθρα, όλα γιά τις ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλένιου κουκουτσιού μιλάνε !
* ρώτησα και κανα δυό στο σπίτι και με βεβαίωσαν ότι δε θα περιφρονήσουν το σταφύλι με τα κουκούτσια,
.
έτσι, το αποφάσισα κι εγώ κι έφτιαξα σήμερα
ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΜΕΣΑ !
.
.
.
.
.
πρώτα κάθισα στο τραπέζι της βεράντας και ξερόγισα τα τσαμπιά ρόγα - ρόγα, χώρια οι καλές, χώρια οι σάπιες, οι ξερές και οι χαλασμένες.
μάζεψα έτσι όλον τον καλό καρπό, τον έπλυνα και τον ζύγισα.
6 κιλά καθαρή ρόγα μεσαίου μεγέθους, ωραίας γλυκύτητας και χρώματος (αλλά, με το γνωστό ελάττωμα... να μην το επαναλάβω... )
.
6 κιλά ρόγα, θέλει και την αντίστοιχη ζάχαρη...
το υλικό δεν χωράει σε μιά κατσαρόλα... μπλέξαμε, λέω, αλλά στη φάση που είμαστε δεν κάνουμε πίσω, φυσικά ...
.
έτσι λοιπόν,
υπολογίζω γιά κάθε 1 κιλό καθαρό σταφύλι μόλις 750 γρ. ζάχαρη, 1/2 ποτήρι νερό, λεμόνι και φρέσκα φυλλαράκια αμπαρόριζας.
.
από βραδύς,
έριξα στην κατσαρόλα το 1/2 ποτήρι νερό και στρώση ρόγες, στρώση ζάχαρη.
αυτό το έκανα Χ 2, αλλά εσείς θα προσαρμόσετε τη δόση στα μέτρα σας.
.
έβαλα ολονυχτίς στο ψυγείο.
.
το πρωί η ζάχαρη είχε η περισσότερη αναλύσει.
.




.

.
το έβαλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση.
.
στάθηκα από πάνω και ξάφρισα με μιά τρυπητή κουτάλα.
.

.
έκοψα απ' τη γλάστρα φυλλαράκια αμπαρόριζας και τα ξέπλυνα.
.

.
τα έριξα μες το σταφύλι που έβραζε
.

.


.
χαμήλωσα τη φωτιά στο 2
.
το άφησα γύρω στη μιάν ώρα, ως να δέσει και τα τελευταία λεπτά έριξα στην κάθε κατσαρόλα το χυμό από ένα στιμμένο λεμόνι.
.


.
αποστείρωσα στο φούρνο γυάλινα βάζα
κατέβασα το γλυκό
κι όπως ήταν καυτό το έβαλα στα ζεστά βάζα
(*με μεγάλη προσοχή αυτό !)

.
τα γύρισα αμέσως ανάποδα και τα άφισα ώρες, ως να κρυώσουν εντελώς.
.
το σταφυλάκι έγινε πεντανόστιμο και πεντάγλυκο !
σκέφτομαι, ωραία θά ταιριάζει πάνω από γιαούρτι !

.


.
.
γνώμη του υπογράφοντος : ΔΕΝ ΦΤΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ !
εδώ, τόσα και τόσα μασήσαμε και δεν φοβηθήκαμε... θα μας τρομάξουν κάτι κουκουτσάκια τώρα ;!
.
.
.
αν το αποτολμήσετε,
λέω ΚΑΛΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !.



.
.
.
.
.
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου