Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ντοματάκι ή Στρύχνον το λυκοπερσικόν

.
Στρύχνον το λυκοπερσικόν !
.
.
photos
Ερασι τέχνης
.
.


.
ή Solanum lycopersicum !
.
.
.
.
Η λέξη τομάτα

προέρχεται από τη λέξη tomatl
της γλώσσας
Ναχουάτλ !
.
.
.

.
.
.
.
μου έφεραν στρύχνον το λυκοπερσικόν !
ελάτε, αστειεύομαι... ένα κλωνί ντοματάκια από περβόλι μου φέραν.
κατακόκκινα ντοματάκια όχι θερμοκηπίου και λιπασμάτων, αλλά ελαφριάς κοπριάς.
κρέμονταν όλα μαζί σε ένα τσαμπί, μικρά σα μεγάλες ρώγες από σταφύλι, μυρωδάτα και πεντανόστιμα (όχι λέμε, δεν μύριζαν κοπριά ! λησμονημένη ευωδιά ξεχασμένης ντομάτας είχαν...).
.
έστιψα το μυαλό μου τι να τα κάνω ... τι να φτιάξω μ' αυτά ...
.
.

έπειτα,
πήρα απ' το ψυγείο μιά μελιτζάνα, της έβγαλα απ' έξω το πολύ φλούδι, την έκοψα σε μικρά τετράγωνα κομματάκια και την έριξα να ξεπικρίσει σε λεκανίτσα με νερό και αλάτι.
.
πήρα κι ένα κολοκύθι. το έκοψα κι αυτό σε μικρά κομματάκια.
.
ψιλοέκοψα και δυό καρότα, και μιά πράσινη πιπεριά και μιά κόκκινη.
.
ψιλοέκοψα κι ένα ξερό κρεμύδι και μιά σκελίδα σκόρδο.
.
.
σε ένα κατσαρόλι έβαλα ελαιόλαδο και τσιγάρισα ελαφρά το ξερό κρεμμύδι,
τις πιπεριές,
έριξα μέσα και γύρισα λίγο τα καρότα,
στράγγιξα κι έριξα τη μελιτζάνα,
το κολοκύθι,
το σκόρδο,
-αν είχα σέλινο θα ψιλόκοβα μέσα και σέλινο μα δεν είχα...-
και τέλος, έριξα μέσα τα στρύχνα τα λυκοπερσ - τα τοματάκια ολόκληρα.



.
έσβυσα το όλον με κρασί (μη τσιγκουνεύεστε το κρασάκι ...)
.

.
αλατοπιπέρωσα, έριξα και μιά πρέζα ζάχαρη,
το άφισα να σιγοβράζει στο 1' και καπάκωσα καλά το κατσαρόλι.
.

.
έγινε έτσι μιά ελαφριά σάλτσα λαχανικών,
εσείς, αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους δικούς σας, μπορείτε να τους την πείτε
sauce au Solanum lycopersicum (!)
ή
sauce printanière ή sauce aux légumes
βράστε κι ένα ωραίο ζυμαρικό - πάντα al dente - και ρίξτε την από πάνω
ή τα τελευταία λεπτά που βράζει ρίξτε της μέσα και μιά φρέσκια κρέμα,
τρίψτε από πάνω λίγο φρέσκο πιπέρι
και φυσικά μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.
.
.
το τέλειον φαγάκι, με το Στρύχνον το λυκοπερσικόν !
.
.
.
.
.
.
.
.

2 σχόλια: