Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

φιρίκι, γλυκό κουταλιού

.
Φιρίκι !
.
σπιτικό γλυκό κουταλιού
.
.
photos
ερασι τέχνης
.
.
θα χρειαστούμε :
.
2 κιλά φιρίκια (ακαθάριστα) - περίπου 30 κομμάτια
1,5 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 βανίλια
1 ξύλο κανέλα
γαρύφαλα
ασπρισμένα αμύγδαλα, που τα ροδίζουμε ελαφρά στο φούρνο γιά λίγα λεπτά
.
προαιρετικά λίγο ουίσκυ ή κονιάκ
.
.
.
με εργαλείο αφαιρούμε όλο το κοτσάνι και τα σπόρια απ' το φιρίκι, με μαχαιράκι αφαιρούμε και την εξωτερική του φλούδα και το ρίχνουμε μέσα σε λεκάνη με νερό, όπου έχουμε στίψει ένα λεμόνι.


.
αφού τελειώσουμε με το καθάρισμα όλων των φιρικιών, καρφώνουμε πάνω στο καθένα από ένα γαρυφαλάκι
.
.
σε βαθειά κατσαρόλα ρίχνουμε τα δυό ποτήρια νερό, αρκετή ζάχαρη και τοποθετούμε τα φιρίκια
.
μέσα στο καθένα χώνουμε και ένα - δυό μυγδαλάκια
.

.
αφού στρώσουμε τα φιρίκια, ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύλο κανέλας και ανάβουμε δυνατή φωτιά, ως να πάρει βράση
.

.
στο μεταξύ στρώνω μιά βαμβακερή πετσέτα σε ταψάκι, ακουμπάω πάνω μπρούμυτα μερικά γυάλινα βαζάκια, τα βάζω στο φούρνο κι ανάβω στους 100΄.
τα βάζα θα είναι αποστειρωμένα - έτοιμα, όταν ετοιμαστεί και το γλυκό.
.
κρατάω το βρασμό των μήλων σε δυνατή φωτιά, κουνάω συχνά την κατσαρόλα, κι αν χρειαστεί χαμηλώνω την ένταση. συνολικά, ίσως ο βρασμός πάρει γύρω στα 40΄.
.
λίγο πριν σβύσω τη φωτιά ρίχνω μέσα το χυμό από 1 λεμόνι
και
μόλις σβύσω τη φωτιά ρίχνω - αν θέλω - μιά πρέζα ουίσκυ ή κονιάκ.
.
κατεβάζω,
με κουτάλα γεμίζω προσεκτικά τα βάζα μου (προσέχω γιατί καίνε ! τα βαστάω με πετσέτα, που την έχω διπλώσει πολλές φορές)
και
τα γυρίζω ανάποδα πάνω σε χοντρό χαρτί κουζίνας, ως να κρυώσουν εντελώς (την επόμενη μέρα)
.

.
* τώρα είναι η εποχή γιά το φιρίκι, να διαλέξετε μικρά και σφιχτά, με χρώμα κόκκινο
.

.
.
.
.
καλήν επιτυχία !
.
.
.
.
.
.
.

2 σχόλια: