Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Καρυδόπιτα παραδοσιακή


.
Τα μονοκοτυλήδονα
.
και τα δικοτυλήδονα
.
ανθίζανε στον κάμπο
.
.
Γ. Σ.
.
.
.
.
.
Κ
αρυδόπιτα παραδοσιακή
.
.
photos
Ερασι τέχνης

.
.
υλικά :
.
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο
1 φλ.τσ. ζάχαρη
5 αυγά
1 φλ.τσ. γάλα
1,5 φλ.τσ. τριμμένο παξιμάδι (ή φρυγανιά)
1,5 φλ.τσ. αλεύρι
1 κ.γ. σόδα
λίγο κονιάκ (ή χυμός ενός πορτοκαλιού)
3 κ.γ. baking powder
2 φλ.τσ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο
.
.
γιά το σιρόπι :
.
3 φλ.τσ. ζάχαρη ( ή 2,5 )
3 φλ.τσ. νερό
χυμός από 1/2 λεμόνι
ολόκληρη η φλούδα ενός λεμονιού
.

.
ξεκινώ, φτιάχνοντας το σιρόπι, γιά να προλάβει να κρυώσει, ως να γίνει το γλυκό
.
σε μικρή κατσαρόλα βάζω να βράσει η ζάχαρη γιά το σιρόπι, με το νερό και τη φλούδα λεμονιού.
βράζω γιά λίγα λεπτά, δεν αφίνω το σιρόπι να πήξει, και πριν το κατεβάσω απ' τη φωτιά στίβω μέσα μισό λεμόνι.
.

.
το αφίνω στην άκρη, να κρυώσει εντελώς
.

.
στο μίξερ (ή στο χέρι) χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν,
ρίχνω μέσα και τα αυγά ένα - ένα
την κανέλα
το γαρύφαλλο
τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ ή στο πορτοκάλι (πάνω από τη ζύμη)
το παξιμάδι
και το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι.
αφίνω στην άκρη μιά στάλα αλεύρι και ανακατεύω μέσα εκεί τα καρύδια.
κατόπιν, με κουτάλι τα ρίχνω και τα αναμειγνύω στη ζύμη μου.
η ζύμη πρέπει να είναι παχύρευστη, σαν αυτή του κέϊκ, όχι πιό σκληρή.
αν είναι σκληρή, την αναλύω με έναν κόμπο γάλα ή με χυμό πορτοκάλι
.
βουτυρώνω πυρέξ
ρίχνω μέσα τη ζύμη
ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ΄, γιά μιά περίπου ώρα.
κατεβάζω, χαράζω αμέσως το γλυκό σε κομμάτια τρίγωνα
και με κουτάλα ρίχνω στο καυτό γλυκό το σιρόπι που έχει κρυώσει
(το ένα ζεστό, το άλλο κρύο)
φροντίζω να πάει παντού το υγρό.
σκεπάζω την καρυδόπιτα με ελαφριά βαμβακερή πετσέτα και την αφίνω να τραβήξει, ως να κρυώσει
.


.
τι άλλο τώρα να σας ευχηθώ, από
ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ !
.
.
.
.
.
.

4 σχόλια: