Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πολίτικη Σάμαλη

.
η Σάμαλις "εις την Πόλιν" !
.

. . . .
.

Γιαννιώτικα, Σμυρνιώτικα, Πολίτικα
μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα
λυπητερά,
πώς η ψυχή μου σέρνεται μαζί σας!
Είναι χυμένη από τη μουσική σας
και πάει με τα δικά σας τα φτερά.

Σας γέννησε και μέσα σας μιλάει
και βογγάει και βαριά μοσκοβολάει
μια μάνα, καίει το λάγνο της φιλί
κι είναι της Μοίρας λάτρισσα και τρέμει
ψυχή όλη σάρκα, σκλάβα σε χαρέμι
η λαγγεμένη Ανατολή.

.
από την "Ανατολή"
του Κωστή Παλαμά
.
.
.
υλικά, που θα χρειαστούμε
γιά τη Σάμαλη :

.
- σιμιγδάλι, 1,5 φλ. τσ. χοντρό σιμιγδάλι και 1 φλ. τσ. ψιλό
- 1 κ.γλ. μπαίικιν
- 1,5 φλ. τσ. ζάχαρη
- 1 φλ. τσ. γιαούρτι
- 1 φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι
- 1 κ. γλ. σόδα
- ελάχιστη μαστίχα χτυπημένη στο multi με μιά στάλα ζάχαρη, ως να γίνει η μαστίχα σκόνη
.
- λίγο βούτυρο
- ασπρισμένα αμύγδαλα
.
.
και γιά το σιρόπι :
.
- 2,5 φλ. τσ. ζάχαρη
- 1,5 φλ. τσ. νερό
- 1 βανίλλια
- μισό λεμόνι και τη φλούδα από ένα φρέσκο λεμόνι
.
.
φτιάχνω πρώτα το σιρόπι, γιά να κρυώνει.
.
σε κατσαρόλι βάζω το νερό, τη ζάχαρη, 1 βανίλια, τη φλούδα από 1 λεμόνι καθώς και 1/2 λεμόνι ολόκληρο, να βράσουν γιά λίγα λεπτά.
κατεβάζω απ' τη φωτιά και το αφίνω στην άκρη να κρυώσει.
.
.
κατόπιν, σε μιά λεκανίτσα ρίχνω όλο το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπαίικιν και ελάχιστη μαστίχα (μιά μυτούλα), που την έχω τρίψει στο multi μαζί με μιά στάλα ζάχαρη.
τα ανακατεύω όλα καλά, με κουτάλι.
βαστάω το φλυτζάνι με το χυμό πορτοκάλι πάνω απ' τη λεκανίτσα και ρίχνω μέσα το κουταλάκι σόδα. αυτό αφρίζει και πέφτει μέσα στο σιμιγδάλι. ανακατεύω πάλι καλά.
ρίχνω μέσα και το γιαούρτι. ανακατεύω, να υγρανθεί όλο το σιμιγδάλι.
το μίγμα αυτό δεν είναι χυλός, είναι στεγνό, μην το φοβηθείτε.
.
βουτυρώνω ένα ταψάκι και ρίχνω μέσα το μίγμα μου. το ισιώνω με κουτάλι.
έχω δίπλα μου ένα ποτήρι με νερό, βρέχω διαρκώς ένα μαχαίρι και χωρίζω το γλυκό σε κομμάτια.
πάνω απ' το κάθε κομμάτι βάζω μισό αμύγδαλο.
.
φουρνίζω σε ζεσταμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς γιά μισή ώρα. στη μισή ώρα ανοίγω το φούρνο. ίσως χρειαστεί λίγα λεπτά ακόμα.
.
το κατεβάζω.
έχω έτοιμο λιωμένο κοντά μου 4 κουταλιές βούτυρο. μόλις κατεβάσω το γλυκό, με κουτάλι ρίχνω πάνω το βούτυρο, να πιεί παντού.
κατόπιν, αμέσως το ποτίζω με το σιρόπι που έχει πιά κρυώσει.
σκεπάζω το γλυκό με βαμβακερή πετσέτα, ως να πιεί όλο του το σιρόπι και να κρυώσει.
.
αν δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα, το σκεπάζω με μεμβράνη γιά να μη στεγνώσει.
.
.
γίνεται ωραία σάμαλη !
σας εύχομαι καλήν επιτυχία !
.
.
.
.
.
.

2 σχόλια: