Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Sachertorte

.
Sachertorte
.
η κλασική Αυστριακή πριγκήπισσα !
.
.
photos
ερασι τέχνης
.
.

.















.


















.
.














.















.
















.




.







.
.
.

.
.
υλικά :
.
160 γρ. βούτυρο
160 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
170 κουβερτούρα (πικρή σοκολάτα)
2 βανίλιες
μαρμελάδα (όχι κόκκινη... κανονικά χρειάζεται μαρμελάδα βερύκοκο)
.
.
γιά το γλάσο :
.
100 γρ. κουβερτούρα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο (όχι ζωϊκό)
.
.
.
- πρώτα, σε μπαίν μαρί λυώνω τα 170 γρ. κουβερτούρα και την αφίνω στην άκρη να κρυώσει λίγο
.
- στο μίξερ (ή με το χέρι) δουλεύω το βούτυρο με τη ζάχαρη (κρατάω στην άκρη λίγη ζάχαρη γιά να χτυπήσω τα ασπράδια - μαρέγκα)
- έναν έναν ρίχνω μέσα και τους κρόκους των αυγών
- τις βανίλιες
- το αλεύρι και
- την λυωμένη σοκολάτα
.
- χτυπάω σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια με τη ζάχαρη που κράτησα στην άκρη,
τα ρίχνω κι αυτά στο μείγμα κι ανακατεύω απαλά με ξύλινο κουτάλι
.
- βουτυρώνω καλά μιά φόρμα ή ένα στρογγυλό ταψάκι (μέγεθος τούρτας) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200΄, περίπου γιά 1 ώρα.
.
- ξεφουρνίζω το κέϊκ, το αφίνω 5 λεπτά να κρυώσει λίγο κι έπειτα με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι ή με κλωστή το χωρίζω στα δύο, όπως στη φωτογραφία
.

.
- στο μεταξύ, σε κατσαρολάκι βράζω γιά 1/2 λεπτό τη μαρμελάδα .
- μόλις χωρίσω το κέϊκ, απλώνω πάνω τη μισή καυτή μαρμελάδα,
ξαναβάζω από πάνω το δεύτερο κομμάτι, το αλείφω κι αυτό απ' έξω με την υπόλοιπη μαρμελάδα, καθώς και γύρω - γύρω τα πλάγια της τούρτας.
.
.
φτιάχνω το γλάσο
.
σε κατσαρολάκι βάζω μισή κούπα βούτυρο και 100 γρ. κουβερτούρα να λυώσουν και να αναμειχθούν καλά.
ρίχνω αυτήν τη σοκολάτα πάνω απ' την τούρτα και την απλώνω από πάνω και γύρω - γύρω στα πλάγια
.
.
et voilà η υπέροχη Αυστριακή Sachertorte !
.

.
.
* το γλύκισμα είναι γιορτινό, πρωτότυπο, εσωτερικά έχει μιάν αυστηρότητα, η υφή του είναι αρκετά στεγνή, καμωμένο γιά τους εραστές της σοκολάτας.
.
* μην ξενερώνουμε... στην ουσία είναι απλό, σαν κέϊκ, με βασικά υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι
.
* το γλάσο μπορεί να γίνει κι αλλιώς : βράζω 200 γρ. ζάχαρη με 1/2 κούπα νερό, να γίνει ελαφρύ σιρόπι. λυώνω σε μπαίν μαρί την κουβερτούρα και την ανακατεύω με το σιρόπι. το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
.
*το γλυκό αυτό (όπως και το κέϊκ) γιά δυό μέρες - δηλαδή μέχρι να το φάμε !- δεν το βάζω στο ψυγείο.
.
* έχω από χρόνια μιά συνταγή Sachertorte, απ' τον ξάδερφό μου τον Στέλιο. εκείνη έχει κάποιες παραλλαγές. την επόμενη φορά, θα φτιάξουμε εκείνη...
.
.
ας είμαστε όλοι καλά !
.
.
.
.
.
.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα μόλις γύρισα από το στήσιμο, αν και με τα γλυκά δεν έχω και πολύ καλή σχέση τώρα θέλω κομματάκι!!Τα λέμε!!Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    εύχομαι, Ξανθούλα,
    να έχεις πάντα υγεία
    και όρεξη γιά ό, τι καλό ασχολείσαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή