Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

μελομακάρονα

.
Μελομακάρονα σπιτικά, της ελληνικής παράδοσης !
.
photos
ερασι τέχνης
.

.

.
υλικά :
.
4 ποτήρια του νερού καλό ελαιόλαδο
3/4 του ποτηριού ούζο
3/4 του ποτηριού πορτοκαλόζουμο
2 κουταλ. σούπας κανελογαρύφαλλα
1,5 κουτ. γλ. σόδα σκόνη
1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλυτζ. καφέ χυμό λεμονιού
ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι (αρκετό)
3 χούφτες σιμιγδάλι ψιλό
2 κιλά αλεύρι κόκκινο Γιώτη *
.
.
χτυπάμε το λάδι στο μίξερ 15΄.
μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το πορτοκαλόζουμο, τα κανελογαρύφαλλα, το ούζο, το ξύσμα, διαλύω τη σόδα μέσα στο λεμόνι πάνω από το μείγμα και το ρίχνω μέσα,
τέλος ρίχνω το σιμιγδάλι και λίγο - λίγο το αλεύρι.
.
ζυμώνω
.
έχω ζεστάνει το φούρνο στους 200΄,
σχηματίζω τα μελομακάρονα (δεν τα κάνω μεγάλα γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο)
και * ψήνω πάνω και κάτω συγχρόνως, περίπου 25'-30΄.
Παρακολουθώ το ψήσιμο. Δεν τα βγάζω από τον φούρνο άσπρα, αλλά ούτε καμμένα...
.

.
όταν τα βγάλω απ' το φούρνο και τα αραδιάσω σε πιατέλα, τα αφήνω να κρυώσουν. Μπορώ να τα μελλώσω το ίδιο βράδυ αλλά και την επόμενη μέρα.
.
.
μέλλωμα :
.
2 φλυτζ. τσ. καλό μέλι
2 φλυτζ. τσ. ζάχαρη
2 φλυτζ. τσ. νερό
τα βάζω να βράσουν (το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό) 6΄- 7΄με ένα ξύλο κανέλα μέσα και λίγα γαρυφαλλάκια.
μόλις βράσουν ξαφρίζω, χαμηλώνω τη φωτιά και προσεκτικά, ρίχνω λίγα - λίγα μέσα τα μελομακάρονα. δεν τα αφίνω πολύ, μη μου λιώσουν. τα αφίνω δευτερόλεπτα σε ήσυχο σιρόπι (να μη βράζει δυνατά) και τα βγάζω με τρυπητό κουτάλι.
τα αραδιάζω γύρω - γύρω σε πιατέλα και πάνω από κάθε στρώση ρίχνω αλεσμένο καρύδι.
.

.
.
* προγραμματίστε 2 κιλά αλεύρι, αλλά μπορεί να πάρει λιγότερο. ίσως δεν χρειαστεί όλο το τελευταίο μισό κιλό.

μέσα στις λαμαρίνες που ψήνω, στρώνω λαδόκολα
.
* Την συνταγή, μου έδωσε πριν χρόνια η κυρία Ιωάννα (παλιά, σπουδαία νοικοκυρά) , η μαμά της Βάντας, κι από τότε τη φτιάχνω.
η γεύση και η ευωδιά είναι αυθεντικές !
(ελπίζω να μπορέσουμε να φτιάξουμε κι εφέτος...)
.
.
σας εύχομαι
καλήν επιτυχία
και
ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !

.
.
.
.
.

2 σχόλια: