Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

pesto !

.
.
Πέστο !

Pesto alla Genovese

.













- storytelling -


Στα "Βουκολικά" του Βιργίλιου, το γεύμα ενός χωρικού, του Similo, είναι ψωμάκι, που το αλείφει με ένα moretum, μιά σάλτσα δηλαδή, που έχει ως βάση το κόλιαντρο, τον μαϊδανό και το τυρί, χτυπημένα με ελαιόλαδο, μέσα σε γουδί.
(το τυπικό moretum, φτιάχνονταν από βότανα, φρέσκο τυρί, αλάτι, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι)
.
ο βασιλικός, μπήκε στη συνταγή πολύ αργότερα, μα έγινε ο πρωταγωνιστής !
το όνομά του - λατιν. Ocimum Basilicum - , ελληνικής προέλευσης, σημαίνει "βασιλικό άρωμα" και υποδηλώνει την αξία του.
.
γιά αιώνες, πέρα από τις ιδιότητες που έχει ο βασιλικός και τον έκαναν πολύτιμο στην κουζίνα, του απέδιδαν και μαγικές ιδιότητες : γι αυτόν το λόγο, τον βασιλικό τον συνέλεγαν με κανόνες και με σέβας σε κώδικες μυστικούς .
Ακόμα και σήμερα, απομεινάρια από αυτούς τους μυστικούς κανόνες, είναι γιά παράδειγμα τα σκεύη που θέλει να χρησιμοποιούμε (ο βασιλικός χτυπιέται με ξύλινο γουδοχέρι μέσα σε γουδί μαρμάρινο), όπως επίσης η υπομονή που θέλει να δείχνουμε χτυπώντας τον με το χέρι.
Τα μικρά του φύλλα, δεν πρέπει να τα λυώνουμε βαρειά, γιατί αυτά περικλείουν τα έλαια που δίνουν τη γεύση στο φυτό. Πρέπει να γυρίζουμε το γουδοχέρι απαλά, ως να σκιστούν.
.
το pesto, με τη σημερινή του μορφή,
έγινε γιά πρώτη φορά στη Γένοβα το 1865, στην κουζίνα των αδερφών Ratto.
.
.
photos
ερασι τέχνης
.
καθώς εμείς είμαστε σύγχρονοι άνθρωποι και διόλου νοσταλγοί της λατινικής μεσαιωνικής παράδοσης, το pesto το φτιάχνουμε σπίτι μας, * στο μπλέντερ.
και είναι πεντανόστιμο !
.
πρώτα παίρνουμε ένα μικρό αντικολλητικό σκεύος κι όπως είναι στεγνό, ρίχνουμε μέσα το κουκουνάρι. το βάζουμε πάνω στη φωτιά και το αφίνουμε γιά δευτερόλεπτα, ως να ροδίσει λίγο, να βγάλει το κουκουνάρι τα έλαιά του και να μυρίσει.

.
στο μπλέντερ βάζουμε δυό - τρείς σκελίδες σκόρδο, λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι, το περισσότερο απ' το κουκουνάρι και ένα κομμάτι * πεκορίνο ή παρμεζάνα, ανοίγουμε στη δυνατή ταχύτητα κι αφίνουμε να λυώσουν τα υλικά και να ενωθούν.
σταματάω το μπλέντερ και προσθέτω μέσα ένα ματσάκι φρέσκο βασιλικό. ανοίγω ξανά στη δυνατή ταχύτητα, ως να ενωθεί και ο βασιλικός.


από το χωνί του μπλέντερ αρχίζω και ρίχνω λίγο - λίγο ελαιόλαδο, ώσπου με το χτύπημα να γίνει μιά παχύρρευστη, ομογενοποιημένη κρέμα.
.
βράζω τα ζυμαρικά al dente και τα ανακατεύω καλά μέσα στην κρέμα pesto.
.
σερβίρω αμέσως.
από πάνω προσθέτω λίγο ακόμα τριμμένο τυρί, λίγο άκοπο κουκουνάρι κι ένα κλωνάκι φρέσκο βασιλικό.
.
θεϊκό φαγητό ! νέκταρ και αμβροσία...
απλό, με φυσικές πρώτες ύλες, σκόρδο, κουκουνάρι, βασιλικό, ελαιόλαδο !
.



.
* φυσικά, αν θέλουμε, αντί γιά μπλέντερ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γουδί και το γουδοχέρι...
.
* πεκορίνο, υπάρχει ελληνικό (προσωπικά, είμαι σε εποχή που προσπαθώ να χρησιμοποιώ μονάχα ελληνικά υλικά γιά τρόφιμα.
κατά το δυνατόν...)

.
.
.
.
εύχομαι να είστε καλά !






.
.

4 σχόλια:

  1. ...κ έγινε!!
    Πολύ ωραίες οι πληροφορίες για το αγαπημένο πέστο!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα καλημέρα!!!Του χρόνου ξέρεις τι θα φτιάξεις για το μπαζάρ;;πέστο!!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    καλημέρα σου, Eri μου .

    εμ, έλα, που δεν το λέει...

    - αστειεύομαι - :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    ωχ, ωχ,
    με άγριες διαθέσεις σας βλέπω γιά του χρόνου...

    φιλιά, Ξανθή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή