Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ιταλικό limoncello και λεμονάδα Ελληνική

.
το Ιταλικό Limoncello του κυρίου Γιάννη
και η σπιτική Λεμονάδα της θείας Μαρίας
( 2 αυθεντικές συνταγές, με φρέσκα λεμόνια απ' τον κήπο σας )
.
- storytelling -

.
Το limoncello
είναι liqueur λεμονιού με ταυτότητα Νότιας Ιταλίας - το φτιάχνουν στη χερσόνησο του Sorrento - από τον κόλπο της Napoli - ως το Amalfi (και το Capri)
.
.
Λέμε Capri γιατί σ' αυτά ακριβώς τα νερά, στον κόλπο της Νάπολη και πιό κάτω, στην Καλαβρία, βγαίνουν τα περίφημα λεμόνια με το εξαιρετικό άρωμα και τον χοντρό φλοιό, που είναι η βάση για το ποτό
.
.
Αν και αυτό το προϊόν το φτιάχνουν σε αρκετές περιοχές, από το Τυρρηνικό πέλαγος ως και Σικελία, Σαρδηνία, Καλαβρία, στην νήσο Ίσκια (Ischia) κ.τ.λ., την ονομασία limoncello κανονικά παίρνει μονάχα το liqueur που παράγεται από λεμόνια της χερσονήσου του Sorrento. Όσα ποτά παρασκευάζονται αλλού, ονομάζονται limoncino, limonello, limonetta, liquore di limone κ.τ.λ.
Το limoncello είναι προϊόν που γίνεται από φλούδες λεμονιού, οινόπνευμα (οι λεμονόφλουδες ωριμάζουν μες στο οινόπνευμα - ή μέσα σε γκράππα), νερό και ζάχαρη - είναι ποτό γλυκό και ξυνό συγχρόνως.
Μπορούμε φυσικά να το σερβίρουμε ως apéritif, αλλά συνήθως πίνεται μετά το γεύμα, παγωμένο, γιά χωνευτικό
.
.
.

τη συνταγή γιά limoncello, μου έδωσε πέρυσι στην Κέρκυρα ο κύριος Γιάννης, που διατηρεί ένα καλό μαγαζί, αυθεντικό εννοώ, χαμηλών τόνων, και που σέβεται την τροφή και τον πελάτη του.
με κέρασε ένα limoncello, ήταν πολύ καλό, ρώτησα τη συνταγή, μου είπε πώς το φτιάχνει (μόνος του), και ιδού λοιπόν, η vera Ιταλική συνταγή, ενός Κερκυραϊκού limoncello !
.
.
οδηγία :
αφού δεν έχουμε φυσικά, λεμόνια απ' το Amalfi, μπορούμε να το κάνουμε με δικά μας, αρκεί οι φλούδες να είναι ακέρωτες, από δέντρο που εμπιστευόμαστε.
.
.
photos ερασι τέχνης
.
θα χρειαστούμε * :
.
1 lit. λευκό οινόπνευμα
1 κ. ζάχαρη
1 lit. νερό
τις φλούδες από 8 λεμόνια
χυμό από 3 λεμόνια **
.
με κοφτερό μαχαίρι αφαιρώ τις φλούδες απ' τα λεμόνια και τις βάζω σε μποτίλια χωρητικότητας τουλάχιστον δύο λίτρων, που κλείνει αεροστεγώς.


.
ρίχνω μέσα το οινόπνευμα και το αφίνω έτσι στη σκιά ή στο ντουλάπι της κουζίνας (κουνώντας το που και που), επί 4 - 5 μέρες, ως να κιτρινίσει το οινόπνευμα και να ασπρίσουν οι φλούδες
.
κατόπιν, φτιάχνω με το νερό και τη ζάχαρη ένα ελαφρύ σιρόπι.
όταν το σιρόπι κρυώσει, το ανακατεύω καλά με το οινόπνευμα και τον χυμό λεμονιών,
σουρώνω σε καθαρό μπουκάλι (ή μπουκάλια)
και το βάζω στο ψυγείο - το limoncello πίνεται παγωμένο, σε μικρό ποτήρι -
.
.
* αν δεν βάλετε οινόπνευμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γκράππα ή βότκα.
εγώ έβαλα 700ml vodka, 700ml νερό και 700γραμ. ζάχαρη
** δεν είναι απολύτως απαραίτητο να προσθέσετε στο ποτό τον χυμό λεμονιών... υπάρχουν και συνταγές που δεν τον έχουν...
.
.
.
ΕΡΩΤΗΣΗ :
.
τι θα κάνουμε τα ολόκληρα λεμόνια, που τα αποφλοιώσαμε γιά το limoncello ?
.
θα φτιάξουμε με αυτά, τη
.

σπιτική Λεμονάδα της θείας Μαρίας !
.


.
24 Μαίου του 1998 ήταν,
καθόμαστε οι τρεις μας, με τον θείο Κώστα στην αυλή τους, κοντά στο πηγάδι "της Κατοχής", κουβεντιάζαμε ήσυχα, κι εκείνη έφερε να μας κεράσει τη σπιτική της λεμονάδα.
τότε, σ' ένα χαρτάκι, με υπέροχα καλλιγραφικά γράμματα (με ουρίτσες) μου έγραψε και τη συνταγή :
.
"σε κατσαρόλα βάζω 3 ποτήρια νερό με 1 κιλό ζάχαρη.
βράζει 5'.
το κρυώνουμε τελείως.
ρίχνω μέσα 3 ποτήρια φρέσκο χυμό λεμονιού.
το ανακατεύω και το βάζω σε μικρές γυάλες, στο ψυγείο.
.
όταν διψάω ή όταν με βαραίνει το στομάχι,
βάζω στο ποτήρι δυό δάχτυλα χυμό,
απογεμίζω με νερό
και πίνω !"
.
.
.
στην υγειά σας,
καλοί μου !
.
.
.
.



4 σχόλια:

  1. Αυτό το καλλιγραφικό χαρτάκι γιατί δεν μας το σκανάρισες;; Τρελαίνομαι να τα βλέπω.
    Έχω λεμόνια από τη λεμονιά της αδελφής πάω να τα φτιάξω.
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    έφτιαξες, Ξανθούλα μου ;

    καλησπέρα
    καληνύχτα
    και καλημέρα μαζί, αφού ξημερώνει η άλλη μέρα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το κάνουμε γιατί μας άρεση και έχουμε κ λεμόνια δικαμας καλή επιτυχία Νίκος Ο ΜΑΓΙΡΑΣ😕😕😀😀😀😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα το κάνουμε γιατί μας άρεση και έχουμε κ λεμόνια δικαμας καλή επιτυχία Νίκος Ο ΜΑΓΙΡΑΣ😕😕😀😀😀😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή