Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

η Raclette της παρέας !

.
chez Aspa
photos ερασι τέχνης
.

αν σας αρέσουν τα παρεϊστικα μαγειρέματα, η συντροφιά και το παιχνίδι,
να φτιάξετε Raclette !
.
- storytelling -
.
το Raclette κανονικά,
είναι ένα παραδοσιακό, προστατευόμενο "τυρί προέλευσης", από το Καντόνι Valais, στην Ελβετία (canton du Valais).

όμως,
τυρί τέτοιου τύπου φτιάχνουν και στη Γαλλία, στις περιοχές Auvergne, Savoie, Franche-Compte, Bretagne (κτηνοτροφικές περιοχές) καθώς και σε άλλα μέρη, στην Ελβετία.

η Raclette ως φαγητό,
είναι ένα παλιό, τυπικό πιάτο χωρικών, όπου βάζουν το τυρί raclette κοντά σε θερμότητα - σε ζεστή στάχτη ή σε ξύλα που καίνε κ.τ.λ.-, το τυρί λυώνει, κυλάει και απλώνεται - συνήθως απλώνεται πάνω σε βραστές πατατούλες ...-
* σε ορισμένες περιοχές του Valais, κρατούν αυστηρά την παράδοση και το τυράκι αυτό το λιώνουν μόνον άνδρες - (!)
.
"La raclette", πίνακας του Thomas Hensinger
.
συν τω χρόνω,

* κοντά στο πιάτο raclette προστέθηκαν και διάφορα αλλαντικά,
.
.
* διάφορα λαχανικά και φυσικά πάντοτε μικρές, βραστές πατάτες.
.
.
σύγχρονα,
αντί γιά το ψήσιμο στα τζάκια, στη ζεστή στάχτη και πάνω στις καυτές πέτρες,
φτιάχθηκε ένα ηλεκτρικό σκεύος ρακλέτ, με γκριλ και ατομικά τηγανάκια, που μπαίνει στη μέση του τραπεζιού
.
.
και όπου ο καθένας λιώνει μόνος το τυράκι του και το απλώνει πάνω στις πατάτες του
.
.
ακόμα, πάνω σ' αυτήν την πλάκα - ρακλετιέρα, μπορεί να ψήσει ο καθένας μόνος του λεπτό κρέας
.
.
ή αλλαντικά ή λαχανικά, αυγό κ.τ.λ.
.
.
και κατόπιν να τους ρίξει πάνω το τυρί που λιώνει στο ατομικό του τηγανάκι.
.

.
είναι μιά ωραία διαδικασία, φασαριόζικη, γελαστή και παρεϊστικη.
έχουμε από πριν έτοιμες μικρές βραστές πατατούλες (καλά πλυμμένες και βρασμένες με το φλούδι),
έχουμε έτοιμα τριγύρω τα υλικά που θέλουμε,
παίρνει ο καθένας ό, τι θέλει και κάνει παιχνίδι ο ίδιος με το τηγανάκι του...
.
.
.
* με τη raclette πίνεται ένα ζεστό κρασάκι ή λευκό κρασί...
εμένα, με έβαλαν και τους έφτιαξα ζεστό ρακόμελο...
.
.
.
.
* σκεύος γιά raclette μπορούμε να βρούμε στα μαγαζιά, που πουλάν ηλεκτρικά είδη για το σπίτι.
κοστίζει όσο μιά ηλεκτρική ψηστιέρα, και στις εκπτώσεις είναι ακόμα πιό φθηνό...
αν πάρετε, βολεύει να έχει τουλάχιστον 6 τηγανάκια...
.
* αν δε βρούμε το αυθεντικό τυρί raclette, καθόλου δεν πειράζει ! αγοράζουμε μιά μαλακή γραβιέρα (π.χ. γραβιέρα Νάξου) ή όποια τυριά μας αρέσουν, αρκεί να είναι σχετικά μαλακά γιά να λιώνουν...
.
.
.
.
εύχομαι να είστε καλά

και να το χαρείτε !
.
.
.
.
.
.

.
.

2 σχόλια:

  1. Με έστειλες που λένε και τα μικρά με αυτό το σκεύος!! Δεν το έχω ξαναδεί ούτε ακούσει.
    Πολύ ενδιαφέρον!!Όπως και η καλή παρέα στο μαγείρεμα αλλά και στο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    όλα γιά την καλή παρέα, Ξανθούλα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή