Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Wellington

με τον τρόπο του Wellington !
.
.
μπορεί το πιό δημοφιλές, να είναι
το βοδινό ή μοσχάρι Wellington
.
η ίδια ακριβώς όμως συνταγή
γίνεται με φιλέτο κοτόπουλου,
χοιρινού και ψαριού...


.
ο εικονιζόμενος δούκας του Wellington
πολέμησε ενάντια στον Ναπολέοντα,
κατά τη μάχη του Waterloo.
λέγεται, ότι η συνταγή αυτή έγινε προς τιμήν του...

.
.
Μοσχαράκι Wellington
.

.
χρειαζόμαστε :
.
μοσχάρι
αλατοπίπερο
μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ή 2 φύλλα σφολιάτας *
1 αυγό γιά άλλειμμα
και λίγο χοντρό αλάτι γιά το τελείωμα.

παίρνουμε ένα κομμάτι μοσχάρι φιλέτο, ωραία στρογγυλεμένο.
αν τρώτε το μοσχάρι saignant (με αίμα), μπορεί το κομμάτι να είναι λίγο πιό χοντρό.
αν όμως τρώτε το κρέας σας καλοψημένο, προτείνω το κομμάτι να είναι κάπως λεπτό, ώστε να ψηθεί εύκολα.
.

.
αλατοπιπερώνω το κρέας.
βάζω στο τηγάνι ελάχιστο ελαιόλαδο ή μισό - μισό λάδι με βούτυρο και αρχίζω να τσιγαρίζω μέσα το κρέας, γυρίζοντάς το απ' όλες τις μεριές.
.
κανονικά, το κρέας στο Wellington πρέπει να μείνει στο κέντρο saignant ( με το αίμα του).
επειδή όπως πολλοί άνθρωποι, έτσι κι εγώ, τρώμε το κρέας μόνο καλά ψημένο, μόλις το κρέας τσιγαρίστηκε, χαμήλωσα αρκετά τη φωτιά, το σκέπασα με καπάκι και το άφισα να ψηθεί και μέσα.
δεν πήρε πολλήν ώρα...
.
.
όταν το κρέας ψηθεί, το τραβάμε απ' τη φωτιά
και το βάζουμε με ένα πιάτο στο ψυγείο *
.
κατόπιν ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
.
.
προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο, γυρίζοντάς τα λίγο,
κατόπιν τα βγάζουμε και τα βάζουμε κι αυτά με ένα πιάτο στο ψυγείο *
.
.
στο μεταξύ απλώνουμε πάνω στον πάγκο ένα φύλλο σφολιάτας,
χτυπάμε το αυγό
και με το πινέλο περνάμε περιμετρικά γύρω - γύρω με αυγό τη σφολιάτα (όχι στο κέντρο) *
.
.
βγάζουμε απ' το ψυγείο τα μανιτάρια και τα απλώνουμε πάνω στο κέντρο της σφολιάτας (όχι στις άκριες που βάλαμε αυγό)
.
.
βγάζουμε το κρέας απ' το ψυγείο και το ξαπλώνουμε στο κέντρο, πάνω στα μανιτάρια
.
.
τυλίγουμε καλά το πακετάκι
.
.
περνάμε παντού με το πινέλο αυγό και τυλίγουμε σφιχτά και τις δύο άκρες της ζύμης.
.
.
σε ταψάκι στρώνουμε λαδόκολα, ακουμπάμε πάνω το τυλιγμένο πακέτο, του περνάμε κι απ' την πάνω πλευρά αυγό και του τραβάμε μερικές χαρακιές στη ζύμη *
.
.
τέλος, με το χέρι μας ραντίζουμε από πάνω λίγους κόκκους χοντρό αλάτι
.
.
το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200΄, γιά μιάν ώρα.
στα 3/4 το κοιτάζουμε. αν φοβόμαστε ότι θα καεί, το σκεπάζουμε τα τελευταία λεπτά με λίγο αλουμινόχαρτο.
.
είναι ευπαρουσίαστο
και πεντανόστιμο !
.
.
.
αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε και μία σάλτσα, να ρίξετε πάνω στο κάθε κομμάτι, όταν το σερβίρετε.
οι φλύαρες γλώσσες λένε, ότι στον δούκα άρεσε πολύ το κρασί της Μαδέρας.
έτσι, φτιάχνουμε μία Madeira sauce, με λίγο βούτυρο στο τηγάνι, κρεμμύδι, σβύνουμε με κρασί Μαδέρας και μιά κούπα κρεατοζωμό.



.
* αν γιά οποιονδήποτε λόγο στραπατσαριστεί το πρώτο φύλλο σφολιάτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το δεύτερο.
* το κρέας και τα μανιτάρια μπαίνουν γιά λίγο στο ψυγείο, γιατί αν τα ακουμπήσουμε καυτά στη σφολιάτα, αυτή χαλάει
* αλείφουμε περιμετρικά τη σφολιάτα με αυγό γιά να κολλήσουν οι άκριές της
* τραβάμε χαρακιές στη ζύμη, γιατί αλλιώς, με το ψήσιμο φουσκώνει

.
.
το φαγητό αυτό είναι εύκολο
και σας προτείνω, ευκαιρίας δοθείσης, να το φτιάξετε.
σας εύχομαι
καλήν επιτυχία !
.
.


αφιερωμένο στον δούκα του Wellington :

http://www.youtube.com/watch?v=fADsSneZbaQ&feature=youtu.be

.
.
.
.
.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα!! Το έχω βάλει στο μάτι αυτό το φαγάκι αλλά εγώ θα το κάνω με χοιρινό.Κι έχω και κρασί Μαδέρας.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικό! Και εγώ θέλω να το φτιάξω, το σκέφτομαι καιρό! Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @
    καλησπερούλα και καλό μήνα !
    πριν λίγο γύρισα από κει, Ξανθούλα...
    δεν ξέρω γιατί, μου ανεβάζει το ηθικό μου...

    να είσαι καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο, Eri μου :)

    είναι εύκολο, κομψό και ιδιαίτερης γεύσης... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή