Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

κάστανο γλυκό κουταλιού


Κάστανα !



θυμάστε τον καστανά
στο αναγνωστικό
μας βιβλίο ; !
. .


αχ, τελευταία,

ξανάρχονται, λέει,
τα παληά επαγγέλματα !




photos
ερασι τέχνης

βρέθηκα τις προάλλες σε τόπο με πολλές καστανιές.
δάση από καστανιές και καρυδιές !
γεμάτα είναι τα βουνά μας...
αγόρασα και λίγα κάστανα απ' τον παραγωγό.
4 € το κιλό. δεν ξέρω πόσο τα πουλάει ο μανάβης... ε, δυό κιλά πήρα
και είπα θα φτιάξω κάστανο γλυκό κουταλιού.


.
ρώτησα και κάτι γυναίκες ντόπιες. ό, τι μου είπανε έκανα. πολύ ωραίο γλυκό βγήκε, γι αυτό, τώρα που είναι η εποχή του κάστανου, σας δίνω τη συνταγή.
αν σας αρέσουν τα κάστανα ή αν αρέσουν στους αγαπημένους σας, φτιάξτε το !
.
τα κάστανα που θα πάρουμε καλύτερα να είναι μεγάλα, γιατί καθαρίζονται πιό εύκολα.
.
σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό με μιά πρέζα αλάτι και λίγες κουταλιές γάλα.
αυτό το κόλπο με το γάλα δεν το κάτεχα... οι γυναίκες, μου είπαν ότι αν στα κάστανα που βράζουν ρίξουμε λίγο γάλα, τότε το μέσα χνουδωτό τσόφλι βγαίνει πιό εύκολα.
έτσι λοιπόν έκαμα...
.
μόλις το νερό βράσει ρίχνουμε μέσα τα κάστανα, τα αφίνουμε να βράσουν 4 - 5 λεπτά, αν τα κάστανα είναι μικρά, βράστε τα γιά 10 λεπτά αν τα κάστανα είναι μεγάλα, σβύνουμε τη φωτιά και τ' αφήνουμε έτσι, γιά μισή ώρα.
.
μετά, τα βγάζουμε λίγα - λίγα απ' την κατσαρόλα (εγώ έβγαζα 5 κάθε φορά) και όπως είναι ζεστά τα καθαρίζουμε προσέχοντας να μείνουν ολόκληρα.
αν βγάλουμε περισσότερα απ' το ζεστό νερό, κρυώνουν και καθαρίζονται πιό δύσκολα.
.


.
voilà τα καθαρισμένα καστανάκια, που από δυό κιλά έμειναν τελικά 1.200 ...
.

.
κατόπιν φτιάχνουμε σιρόπι.
1 κιλό ζάχαρη, 2 βανίλιες, 7 ποτήρια νερό. μη σας φανεί πολύ το νερό, θαρρώ το χρειάζεται, γιατί το κάστανο ρουφάει και δεν θα σας αφήσει αρκετό σιρόπι, αν βάλετε λιγότερο νερό.
.
βράζω να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι και ρίχνω μέσα τα κάστανα να βράσουν λίγο μαζί. το σιρόπι μην τ' αφήσετε να πήξει πολύ, γιατί ζαχαρώνει.
λίγο πριν το κατεβάσετε στίψτε μέσα ένα λεμονάκι.
.


.
να βάλετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, να τα γυρίσετε ανάποδα γιά την κονσερβοποίηση και να τ' αφήσετε να κρυώσουν ως την άλλη μέρα.
.

η εξοχότητά του,
το κάστανο !
:
:
:
:
:
:

4 σχόλια:

  1. Έφερα κι εγώ κάστανα κι αν προλάβω θα κάνω λίγα. Αυτό το κόλπο με το γάλα ούτε που το έχω ξανακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    τι καλά !

    μήτε εγώ το είχα ξανακούσει γιά το γάλα.
    κάντο. δεν είδα φοβερά αποτελέσματα, αλλά ίσως κάτι κάνει...
    οπωσδήποτε όμως, θέλουν ζεστά ξεφλούδισμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή