Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

χοιρινό μπούτι, με δέρμα

.
γιορτινό χοιρινό μπουτάκι
.
με ξεροψημένη πετσούλα
. .
.
η συνταγή είναι της φίλης μου,
της ζωγράφου Μ.Θ.,
από τη γιαγιά της.
την φτιάχνουμε σχεδόν κάθε χρόνο.
.

. . .
παραγγέλλω στον κρεοπώλη να ξεκοκκαλίσει ένα μπουτάκι χοιρινό, να το αφίσει με την πετσούλα του και να χαράξει την πέτσα μπακλαβαδωτά.
.
το βάζω στο φούρνο σκέτο, μονάχα με ένα ποτήρι νερό, στους 180΄, γιά 2 ώρες.
.
στο μεταξύ, όσο το μπούτι ψήνεται,
φτιάχνω μία sauce pasta, με :
.
1/2 ποτήρι του νερού ουίσκυ
500 γραμ. ή λίγο λιγότερη ζάχαρη καφέ - sucre de canne
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας δυνατή μουστάρδα Dijon
1/2 χυμό πορτοκαλιού
Ανακατεύω γερά το μίγμα.

μετά τις δυό ώρες, βγάζω το μπούτι από το φούρνο, μπήγω σε κάθε μπακλαβαδωτό κομμάτι από ένα γαρυφαλλάκι
.

.
και πασαλείβω με πινέλο όλην την επιφάνεια του μπουτιού με την sauce pasta, κολλώντας την παντού.
.
.
με οδοντογλυφίδες στερεώνω παντού στρογγυλές φέτες πορτοκάλι
.

.
συνεχίζω το ψήσιμο σκεπασμένο, στους 180΄, γιά όσες ώρες χρειαστεί...
- υπολογίζω περίπου 1 ώρα γιά κάθε κιλό -
.
κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το αλείφω 1 - 2 φορές ακόμα με την sauce pasta.
.
τέλος, το τρυπάω, γιά να δω αν ψήθηκε.
.
όταν το ξεσκεπάσω, βγάζω τα πορτοκάλια, κι αφίνω να ξεροψηθεί η πετσούλα του.
.

.
όταν το κρέας γίνει, το βγάζω απ' το ταψί και στο ίδιο ζουμί προσθέτω αν χρειαστεί νερό, μπόλικα λεμόνια και ψήνω μικρές στρογγυλές πατάτες.

.
* το μπούτι αυτό ψήνεται πολλές ώρες.
συνήθως, το βάζω από βραδύς, κι όταν του βάλω τις φέτες πορτοκάλι χαμηλώνω τη φωτιά στο 150 και πηγαίνω γιά ύπνο.
το πρωί το ξανααλείφω και δυναμώνω πάλι στο 180΄τη φωτιά.
αν φοβάστε όμως, μην αφίσετε αναμμένη φωτιά ολονυχτίς...
.
* το ψήνω σκεπασμένο στη γάστρα. όταν είναι έτοιμο, βγάζω το καπάκι γιά να ξεροψηθεί.
.
* δεν έχει κόκκαλο και κόβεται σε λεπτές φέτες με το ηλεκτρικό μαχαίρι.
όσο περισσέψει μπαίνει στο ψυγείο και τις επόμενες μέρες φτιάχνω μ' αυτό σάντουιτς.

.
.
.
καλά, ευτυχισμένα Χριστούγεννα
σας εύχομαι !
.
.
.
.
.

2 σχόλια: