Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

μαραθοκεφτέδες, φαβοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, πατατοκεφτέδες



μαραθοκεφτέδες, πατατοκεφτέδες, κεφτέδες φάβας, ρεβυθοκεφτέδες

photos ερασι τέχνης




Storytelling


* φινόκιο, φοινίκουλο, μάλαθρο, αρκομάραθο, μάραθρο, αγριομάραθο, αμαραθιά  


Ο μάραθος   
είναι φυτό, που πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα. Αν φυτέψεις μάραθο σε περιοχή που δεν έχει, μέσα σε λίγα χρόνια η περιοχή αυτή θα γεμίσει από καινούργια φυτά.
Παλιά οι Κινέζοι και οι Ινδοί θεωρούσαν τον μάραθο αντίδοτο για τα δαγκώματα των φιδιών και των σκορπιών, αλλά και ως θεραπευτικό μετά τη λήψη δηλητηριωδών μανιταριών.
Ο Ρωμαίος Πλίνιος το αναφέρει σε συνταγές του με περισσότερες από 20 ενδείξεις, ενώ πίστευε ότι τα φίδια έτρωγαν μάραθο για ν' αλλάζουν δέρμα.  
Τον 10ο αιώνα το φυτό συνδέθηκε με τη μαγεία, ενώ ο αυτοκράτορας της Γαλλίας, ο Καρλομάγνος (742-814), με διαταγή του επέβαλε την υποχρεωτική του φύτευση επέιδή πίστευε ότι ο μάραθος, έδιωχνε τα κακά πνεύματα.
Τον Μεσαίωνα είχε συνδεθεί με το αδυνάτισμα, γιατί πιστευόταν ότι οι σπόροι του έκοβαν την όρεξη.
 Στην αρχαία Ελλάδα ήταν σύμβολο επιτυχίας και νίκης αλλά και απαραίτητο θεραπευτικό υλικό, ενώ το αιθέριο έλαιο που κρύβουν οι σπόροι του μάραθου αυξάνει, λέγεται, αν προστεθεί σε φαγητά ή ροφήματα, την ερωτική επιθυμία.


πάραυτα λοιπόν, γιά μαραθοκεφτέδες !


πρώτα κόβουμε ένα ματσάκι μάραθο.






υπάρχει εδώ κι εκεί, στα χωράφια, στις άκριες δρόμων, δεν είναι δύσκολο να τον βρούμε, μοιάζει στο φύλλωμα με τον άνιθο, έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση και πάντως, επειδή υπάρχουν και δηλητηριώδη χόρτα, αν δεν είμαστε σίγουροι γιά το φυτό που κόψαμε, δεν το τρώμε !  

μάραθος φυσικά υπάρχει και στη λαϊκή ή και σε κάποιον "ψαγμένο" μανάβη.

ψιλοκόβουμε τον μάραθο, τον βάζουμε σε ένα μπωλ, τρίβουμε μέσα ένα κρεμμύδι, λίγη φέτα, ρίχνουμε πιπεράκι, ένα ή δύο αυγά και λίγο αλεύρι (φαριν απ).

ανακατεύουμε καλά, να γίνει ένας σφιχτός χυλός.

έχουμε βάλει στο τηγάνι ηλιέλαιο, να κάψει καλά.

βουτάω ένα κουτάλι της σούπας σε ένα ποτήρι με νερό, παίρνω μιά γεμάτη κουταλιά χυλό και τον ρίχνω σιγά στο καυτό λάδι. επαναλαμβάνω το ίδιο, ως να γεμίσει το τηγάνι κουταλιές.
μόλις τα κεφτεδάκια ψηθούν απ' τη μιά, τα γυρίζω να ροδίσουν κι απ' την άλλη μεριά.

τα βγάζω ένα - ένα και τα ακουμπάω σε απορροφητικό χαρτί.

τρώγονται ζεστά και κρύα.

το ούζο ταιριάζει πολύ στη γεύση τους.






* οι κεφτέδες φάβας, οι πατατοκεφτέδες και οι ρεβυθοκεφτέδες, γίνονται με την ίδια λογική.

αν την προηγούμενη μέρα φτιάξαμε για φαγητό φάβα ή ρεβύθια, κρατάμε ένα πιάτο στο ψυγείο.
σπάζουμε μέσα δυό αυγά, τρίβουμε φέτα κι ένα κρεμμύδι, ρίχνουμε ρίγανη, πιπέρι, (αν θέλουμε και δυόσμο), ελάχιστο αλεύρι
και φτιάχνουμε έναν σφιχτό χυλό, που τον τηγανίζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.











στους κεφτέδες φάβας και στους ρεβυθοκεφτέδες
ταιριάζει ωραία και το λεμόνι, την ώρα που τρώγονται.







* γιά τους πατατοκεφτέδες, 

βράζουμε πατάτες, τις αλέθουμε, κάνουμε όπως και παραπάνω, όμως νομίζω ότι οι πατατοκεφτέδες χρειάζονται οπωσδήποτε τον τριμμένο δυόσμο.




τρεις  ελληνικοί, απλοί, μα σπουδαίοι μεζέδες !

εύχομαι κάθε επιτυχία
σε ό, τι φτιάχνετε !







η λέξη  φοινίκουλο
μονάχα "ακουστική" σχέση
έχει με το παρακάτω : 
la funicolare !















2 σχόλια: