Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

κάππαρη


photos ερασι τέχνης


στα ξαδέρφια μου !

είναι η δεύτερη χρονιά που συλλέγουμε και φτιάχνουμε κάππαρη.
επιμένω εδώ, γιατί τη θεωρώ προϊόν ζηλευτό , όπως και ό, τι άλλο συλλέγεται σπάνιο και άγριο μέσα στη φύση... 

εφέτος το καλοκαίρι, που γνώριζα καλύτερα το ζωντανό φυτό και παρατηρούσα τριγύρω, την είδα να φυτρώνει πάνω σε βουνά και ξανά πάλι στη θάλασσα, πάνω σε πελαγίσιο βράχο καμωμένο από πέτρες κι αλάτι .

αυτό είναι το άνθος της κάππαρης !





κι εδώ μες τη θάλασσα, πάνω στον ξερόβραχο...






















την περσινή χρονιά, γιά να κάνουμε τα αγγουράκια της κάππαρης τουρσί, τα βράσαμε...

εφέτος, ακολουθήσαμε άλλη μέθοδο, και το τουρσί έγινε όπως συμβούλεψε μιά γιαγιά απ' τα Κύθηρα...
νομίζω τώρα, με αυτήν εδώ τη συνταγή έγινε πολύ καλύτερο...





αφού μαζέψουμε την κάππαρη, την πλένουμε



και την βάζουμε μέσα σε λεκανίτσα με νερό, που το αλλάζουμε μιά ή και δυό φορές την ημέρα, επί μιά εβδομάδα (όπως φτιάχνουμε και τις ελιές...)





κατόπιν φτιάχνουμε άρμη με νερό, όπου διαλύουμε χοντρό αλάτι - γιά να δούμε αν η άρμη είναι έτοιμη, βάζουμε μέσα ένα ολόκληρο αυγό. η επιφάνειά του πρέπει να βγαίνει απ' το νερό, όσο ένα δίευρο...


μέσα σε γυάλινα βαζάκια ρίχνουμε ξύδι , στο ένα τέταρτο ή ένα πέμπτο περίπου απ' το βαζάκι.
ρίχνουμε μέσα τον καρπό της κάππαρης κι απογεμίζουμε το βάζο με την άρμη.







αφίνουμε λίγο καιρό, να γίνει...


καλήν επιτυχία εύχομαι
σε ό, τι φτιάχνετε !














6 σχόλια:

  1. Τυχερή και μάζεψες και συμβουλές πήρες!!
    Μιας κι έχεις εμπειρία του θέματος πες πότε ακριβώς μαζεύουμε να κάνω εξόρμηση.
    Υπάρχει κοντά σε κτήμα φιλικό αλλά δεν ασχολούνται με το θέμα ούτε να μου πούνε πότε!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    καλησπέρα, Ξανθούλα μου :)

    δεν ξέρω πότε ακριβώς...
    μάλλον πρέπει στο τέλος της άνοιξης, με αρχές καλοκαιριού...
    σίγουρα πάντως, όταν αρχίζει η εποχή και ζεσταίνει, γιατί εμείς την βρήκαμε ΩΡΙΜΑΣΜΕΝΗ πιά (τα αγγουράκια δηλ. της κάππαρης) μέσα στον Αύγουστο.
    Άρα, ο μικρός κόμπος πρέπει να μαζευτεί 2 ή 3 μήνες νωρίτερα...

    Αυτό το γνωστό μας κομπάκι της κάππαρης, είναι στην πραγματικότητα το λουλούδι, που πρέπει να μαζευτεί πριν ανθίσει... ίσως γύρω στον Ιούνιο...

    Εφέτος, το κυνηγιάρικο σκυλί (εγώ η ιδία) την ανακάλυψε σε μέρη απίθανα :)
    πάνω στην οροσειρά της Κυλλήνης, την βρήκα σχεδόν παντού!
    Ψηλά, στις άκριες των δρόμων, πάνω σε βράχια, χωμένη μέσα σε πεζούλες, και μέσα στη θάλασσα, πάνω στον αλατόβραχο.

    αφού σου αρέσει,
    σου κρατάω ένα βαζάκι, γιά όταν σε δω :)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τους πρωτάρηδες στην κάπαρη τους ενθαρρύνω λέγοντας ότι η κάπαρη φυτρώνει παντού στα χιλιάδες νησιά μας και όταν την εντοπίσετε για πρώτη φορά τότε θα σας είναι εύκολο να την αναγνωρίζετε συνεχώς ..
    Σωστά λοιπόν τον Ιούνιο τα μπουμπουκάκια (πριν ανθίσουν) και τα φυλλαράκια δηλαδή τις τρυφερές άκρες του βλαστού. Μόνο προσοχή γιατί έχουν μικρά αγκαθάκια.Τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου μαζεύουμε και τα αγγουράκια (πιό εύκολα στο μάζεμα) με ένα ξυλαράκι ανασηκώνουμε τα χαμηλά κλωνάρια του φυτού και εκεί βρίσκουμε κρυμμένα τα αγγουράκια που θα πρέπει να είναι σκληρά και δροσερά. Καλή επιτυχία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    σας ευχαριστώ.

    είναι αλήθεια, ότι αναγνωρίζω πιά το φυτό, όταν το συναντήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα σας. Μηπως θα ηταν ευκολο για καποια απλη συνταγη για το αγγουρακι της καπαρης;Μηπως κιολας θα επρεπε να τα κοψω επειδη ειναι και μερικα μεγαλα;Οποτε μπορεσετε περιμενω απαντηση σας. Σας ευχαριστω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @
    είδα το σχόλιό σας 2 χρόνια μετά...
    (όχι και πολύ έγκαιρα!...)

    σας προτείνω να φτιάξετε τουρσί τα αγγουράκια της κάππαρης με την μία ή με την άλλη συνταγή που έχω εδώ
    - το αποτέλεσμα είναι καλό και με τις δύο...

    ή,
    μπορεί να βρείτε και κάτι άλλο, καλύτερο, στο διαδίκτυο...

    εγώ δεν γνωρίζω κάτι πάρα πάνω απ' αυτά...

    σας χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή