Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

τυροκαυτερή με λιαστή ντομάτα και αγγουράκια τουρσί

τυροκαυτερή με λιαστή ντομάτα
και τουρσί αγγουράκια

η συνταγή και η εκτέλεση 
είναι της Διώνης

photo ερασι τέχνης


Τυροκαυτερή με λιαστή ντομάτα


Χρησιμοποιούμε (σε ίσες ποσότητες) φέτα, την οποία θρυμματίζουμε με το χέρι, και * τριμμένη μυζήθρα. Με το πιρούνι τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένη πιπερίτσα (πράσινη, καυτερή). Η ποσότητα της πιπεριάς θα εξαρτηθεί από την αντοχή μας στα καυτερά. Αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε λίγες σταγόνες tabasco.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιπεριά φρέσκια ή τουρσί (αν το τουρσί είναι δικό μας, σπιτικό, και όχι του εμπορίου, ακόμη καλύτερα).
Προσθέτουμε λίγο καλό ξίδι από κρασί και ελαιόλαδο. Το πόσο λάδι θα βάλουμε εξαρτάται από την πυκνότητα που θέλουμε να πετύχουμε. Αν, για παράδειγμα, θέλουμε να αλείψουμε την τυροκαυτερή σε ψωμάκια, τότε δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστή. 
Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής έγκειται στην προσθήκη λιαστής ντομάτας, η οποία προσδίδει μια σπιρτάδα επιπλέον. Για να το κάνουμε αυτό απλώς πολτοποιούμε μερικές λιαστές ντομάτες (με το λαδάκι τους, όπως θα τις βγάλουμε από το βάζο) στο multi. Δεν  πρέπει να υπερβάλουμε στην ποσότητα λιαστής ντομάτας, διότι η γεύση της είναι ιδιαίτερα έντονη και δεν θέλουμε να επισκιάσει τη γεύση του τυριού.

Αν αλείψουμε την τυροκαυτερή σε ψωμάκια, ταιριάζει να βάλουμε από πάνω μικρά κομματάκια από αγγουράκι τουρσί.



Η συνταγή για τα σπιτικά αγγουράκια τουρσί

Διαλέγουμε αγγουράκια ποικιλίας * * Νείλου, όσο πιο μικρά και πιο "στεγνά" γίνεται, γιατί δεν θέλουμε να έχουν πολύ νερό. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα σκεπάζουμε τελείως με χοντρό αλάτι. Τα αφήνουμε τουλάχιστον 24 ώρες. Τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε πάλι στη λεκάνη μόνο με νερό, το οποίο αλλάζουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να δούμε ότι τους έφυγε η αλμύρα (χρειάζεται λίγες ώρες αυτή η διαδικασία). 
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε βάζα. Προσθέτουμε ξίδι λευκό και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. 


* Ξερή μυζήθρα

* *  Τα αγγουράκια Νείλου είναι τα μικρά αγγουράκια (περίπου 10, 12 εκατοστα σε μήκος και σχετικά λεπτά). Διαλέγουμε τα πιο λεπτά για να μην έχουν πολύ νερό. Βρίσκονται παντού και σε μανάβηδες και σε  σούπερ μάρκετ. Συχνά βρίσκουμε και βιολογικά, οπότε είναι καλύτερα, αφού τα φτιάχνουμε με τη φλούδα.


καλήν επιτυχία εύχομαι,
σε ό, τι καλό φτιάχνετε !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου