Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

κρεατόπιτα

κρεατόπιτα με φύλλα σπιτικά


photos ερασι τέχνηςΠρώτα θα φτιάξουμε το φύλλο.

Σε μιά λεκανίτσα θα βάλουμε 1 μεγάλο φλυτζάνι νερό, 1 μικρό φλυτζάνι (του Ελληνικού καφέ) ελαιόλαδο, λίγο ξύδι (το ξύδι είναι προαιρετικό, κάνει όμως τραγανό το φύλλο) κι έπειτα σιγά - σιγά θα ρίχνουμε μέσα αλεύρι και θα ζυμώνουμε, ως να γίνει μιά καλή ζύμη, να ξεκολλάει απ' τη λεκανίτσα κι απ' τα χέρια μας.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη ραντίζουμε με λίγο αλεύρι και την αφίνουμε γιά λίγο στην άκρη να  ετοιμάσουμε τη γέμιση γιά την πίτα.Γιά την γέμιση, θα χρειαστούμε :

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 ή 2 ψιλοκομμένα ξηρά κρεμμύδια
ελαιόλαδο
λίγο κρασί
φρέσκια ντομάτα τριμμένη
ψιλοκομμένο άνιθο και μαϊντανό
μιά χούφτα τραχανά
2 αυγά  
1 ξύλο κανέλλα
τριμμένη φέτα
αλατοπίπερο


Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το γυρίζουμε με ελαιόλαδο.
Σε λίγο σβύνουμε με το κρασί, ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φρέσκια ντομάτα, τον άνιθο, τον μαϊντανό, το ξύλο κανέλλα, τη χούφτα τραχανά και αλατοπιπερώνουμε.Σβύνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φέτα κι ανακατεύουμε καλά.

Τέλος, σε ένα μπωλ χτυπάμε τα 2 αυγά και τα ανακατεύουμε κι αυτά καλά, μέσα στον κιμά.
Την ζύμη που κρατάμε στην άκρη την χωρίζουμε σε 6 μπαλλίτσες.

Ρίχνουμε πάνω στον πάγκο μας αλεύρι κι ανοίγουμε το πρώτο φύλλο. Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, οι άκριές του να προεξέχουν έξω απ' το ταψί.

Ραντίζουμε αυτό το πρώτο φύλλο με ελαιόλαδο, ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού, πάνω στο πρώτο.


Με κουτάλι ή με το χέρι μας παίρνουμε  λίγο απ' την γέμιση και τη σκορπάμε πάνω στο φύλλο.


Ανοίγουμε τρίτο φύλλο, το στρώνουμε κι απάνω ραντίζουμε πάλι γέμιση.


Ανοίγουμε τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε και ραντίζουμε πάνω την υπόλοιπη γέμιση.


Κατόπιν, ανοίγουμε το 5ο φύλλο, το στρώνουμε πάνω, κλείνουμε όλην την πίτα με τα φύλλα που προεξέχουν και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Τέλος, ανοίγουμε το 6ο φύλλο, το στρώνουμε τελευταίο, με τα δάχτυλά μας στριφογυρίζουμε τον κόθρο, την άκρια δηλαδή της ζύμης, να κλείνει ωραία γύρω - γύρω μέσα στο ταψί.

Λαδώνουμε, το χαράζουμε (όχι ως τον πάτο), το βρέχουμε με νεράκι, αν μας αρέσει το ραντίζουμε με λίγο σουσάμι και το φουρνίζουμε σε ζεσταμένο φούρνο, στους 200', γιά μιά τουλάχιστον ώρα.


Γίνεται ανάρπαστη...Καλοφάγωτη να είναι η πίτα σας !
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου