Σάββατο 2 Απριλίου 2016

μπατόν σαλέ


batons sales
photos
ερασι τέχνης


χρειαζόμαστε :

120 γραμ αλεύρι
100 γραμ τριμμένο τυρί, παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί πικάντικο σκληρό
60 ml κρύο νερό
30 γραμ βούτυρο μαλακό
1 κ. γλ. μαγιά
μιά πρέζα αλάτι
1/2 κ. γλ. πιπέρι cayenne λέει η συνταγή, μα αφού εγώ το δοκίμασα, σας προτείνω να μην το βάλετε. Καίει πολύ!
Αντ' αυτού βάλτε κάποιο μυρωδικό που σας αρέσει, π.χ. γλυκάνισο ή αρωματίστε τη ζύμη με λίγο ούζο ή βάλτε κάτι άλλο που εσείς θέλετε ή, μην βάλετε τίποτα.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, προσθέτουμε το βούτυρο, δουλεύουμε με τα χέρια μας, προσθέτουμε το τυρί, μιά στάλα αλάτι, τέλος σιγά σιγά το νερό.
Φτιάχνουμε ένα κανονικό ζυμαράκι, σε μπάλα.


Ανάβουμε τον φούρνο, να τον προθερμάνουμε στους 180'.

Παίρνουμε στα δάχτυλά μας πολύ μικρές μπαλίτσες απ' τη ζύμη και πλάθουμε κορδονάκια.
Επειδή η ζύμη έχει μέσα μαγιά και στο ψήσιμο φουσκώνει, φτιάχνουμε λεπτά κορδονάκια.
Τα στρώνουμε σε λαμαρίνα, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.





Ψήνουμε στους 180', τουλάχιστον γιά 10'
ή
ως να ροδοψηθούν τα μπατόν σαλέ.
Προσοχή, να μη μαυρίσουν και καούν !




Όταν τα βγάλουμε απ' τον φούρνο τ' αφίνουμε αραιά, ως να κρυώσουν εντελώς.
Στην αρχή θα είναι μαλακά, όταν κρυώσουν εντελώς γίνονται τραγανά.
Το τυρί τα νοστιμίζει πολύ.
Προαιρετικά, αν θέλουμε, πριν τα ψήσουμε τα ραντίζουμε με μαυροκούκι ή και με σουσάμι.

Τα διατηρούμε σε σιδερένιο κουτί ή σε αεροστεγή συσκευασία, γιά να μη μαλακώνουν.

Βάλτε τα κοντά στο ποτάκι σας κι απολαύστε τα ! 


Να έχετε καλό !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου