Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Παστίτσιο το Ελληνικόν !

Το ωραίο παστίτσιο μας !
photos
ερασι τέχνης




Το κλασικό παστίτσιο, που μας έφτιαχνε πάντα η μαμά μου, το έκανε με μακριά μακαρόνια, νούμερο 2.
Εγώ το έχω κάπως αλλάξει.
Μιά φορά, μας έκανε παστίτσιο η κυρία Δήμητρα, η πεθερά του Ηλία, που ήταν παλιά και καλή μαγείρισσα. Το είχε φτιάξει με κοντό, χοντρό μακαρόνι, αυτό που έχει τρύπα στη μέση. Ανακάτευε μέσα στα μακαρόνια και λίγη μπεσαμέλ και κιμά. Το κοντό μακαρόνι ρουφούσε μέσα υλικό και το παστίτσιο φούσκωνε.
Αφράτο, τρυφερό, ζουμερό, θαυμάσιο !
Από τότε, ξεκίνησα κι εγώ να το φτιάχνω έτσι, με κοντό μακαρόνι. Βρίσκω, ότι γίνεται καλύτερο...

Τις προάλλες, είχα να φτιάξω παστίτσιο γιά αρκετά άτομα, χρησιμοποίησα έτσι το πιό μεγάλο ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας.
Τα υλικά που δίνω παρακάτω είναι προσαρμοσμένα γι αυτό το μεγάλο ταψί του φούρνου.

Υλικά :

1 πακέτο πένες (1/2 κιλό)
800 γραμ έως 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
προαιρετικά λίγο κρασάκι γιά να σβήσουμε τον κιμά
1 κουτί ντοματάκια
τριμμένο κεφαλοτύρι

μπεσαμέλ γιά μεγάλο ταψί :

1 πακέτο βιτάμ (δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιήσουμε ζωικό βούτυρο...)
20 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι
περίπου 2 κιλά γάλα
2 αυγά
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο


Φτιάχνουμε πρώτα τον κιμά, όπως γιά το φαγητό "μακαρόνια με κιμά".
Σε βαθύ τηγάνι ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, το τσιγαρίζουμε λίγο σε ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε μέσα και το σκορδάκι, 
προσθέτουμε τον κιμά, με ένα πηρούνι τον ξεσβωλιάζουμε, κατόπιν αν θέλουμε τον σβήνουμε με λίγο κρασί, 
προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε στην ντομάτα και μιά πρέζα ζάχαρη, κι αφίνουμε γιά λίγο να βράσει, χωρίς να εξατμισθούν τα υγρά.
Κατεβάζουμε τον κιμά από τη φωτιά και τον αφίνουμε στην άκρη να περιμένει.


Συνεχίζουμε με τα μακαρόνια.
Βάζουμε μπόλικο νερό σε βαθειά κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα αλατάκι, έναν κόμπο ελαιόλαδο και μόλις το νερό πάρει βράση βάζουμε και τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε συχνά και δεν τ' αφίνουμε να παραβράσουν. Τα κατεβάζουμε και τα σουρώνουμε al dente, γιατί κατόπιν το φαγητό θα ψηθεί και στον φούρνο.

Στο μεταξύ, όσο βράζουν τα μακαρόνια, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Όταν το βούτυρο λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς. Χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά, ώστε το αλεύρι να ψηθεί λίγο, χωρίς να πιάσει στην κατσαρόλα.
Αρχίζουμε σιγά σιγά να ρίχνουμε το γάλα, αναδεύοντας συνέχεια με το σύρμα (τον αυγοδάρτη !), γιά να μην μας σβωλιάσει η κρέμα.
Λίγο λίγο η κρέμα ζεσταίνεται και πήζει. Η μπεσαμέλ, ειδικά αν κάνουμε μεγάλη ποσότητα, χρειάζεται υπομονή στο ανακάτεμα. Όσο η μπεσαμέλ πήζει στη φωτιά, εξακολουθούμε να ρίχνουμε γάλα και να ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει μιά μαλακή κρέμα, ρευστή, όχι σφιχτή. Την κατεβάζουμε απ' τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τριμμένο τυράκι και το μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε τα δυό αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κρέμα, ανακατεύοντας δυνατά με το σύρμα. 

Τέλος, πριν αρχίσουμε να στρώνουμε το παστίτσιο στο ταψί,
μέσα στην κατσαρόλα όπου έχουμε σουρωμένα τα μακαρόνια ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί, λίγο από τον έτοιμο κιμά και λίγη μπεσαμέλ.
Ανακατεύουμε, να ενωθούν καλά μαζί τα υλικά.

Παίρνουμε κατόπιν το ταψί μας , το βουτυρώνουμε και ραντίζουμε στον πάτο λίγο τριμμένο τυρί.

Στρώνουμε πάνω τα μακαρόνια (όπου έχουμε ανακατέψει μέσα λίγο από κιμά και κρέμα)
κι αρχίζουμε να απλώνουμε πάνω τους τον κιμά.





Στρώνουμε όλον τον κιμά.




Απλώνουμε πάνω μιά στρώση τυρί.





Στρώνουμε πάνω όλην την μπεσαμέλ.





Ψήνουμε στους 200', σε προθερμασμένο φούρνο,
γιά μιάν ώρα, ως να ροδοψηθεί η επιφάνεια.





Όταν κλείσουμε τον φούρνο, χρειάζεται να το αφίσουμε λίγο να τραβήξει, πριν το κόψουμε.







Γίνεται φαγητό πεντανόστιμο κι ανάρπαστο από μικρούς μεγάλους !




εύχομαι καλό
σε ό, τι κάνετε !









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου