Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

Pêche Melba


Pêche Melba !



Διάσημη Αυστραλή σοπράνο κολορατούρα (υψίφωνος ?)
προς τιμήν της οποίας, 
το 1899, ο Γάλλος ζαχαροπλάστης Αύγουστος Escoffier
δημιούργησε το παγωτό Pêche Melba !






(δυστυχώς, η φωτογραφική μου μηχανή χάλασε και δεν μπορώ να δημοσιεύσω δικές μου φωτογραφίες της συνταγής… είναι απλό όμως και θα το περιγράψω αναλυτικά για να το φτιάξετε)


Η βασική ιδέα είναι :

-ποσαρισμένα ροδάκινα
-παγωτό βανίλια
-σάλτσα από κόκκινα φρούτα (φραμπουάζ βασικά, αλλά μπορείτε να βάλετε κι άλλο κόκκινο φρούτο…)
-σαντιγύ (η σαντιγύ δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή, προστέθηκε αργότερα) και
-καβουρδισμένα μυγδαλάκια


Ετοιμάζουμε πρώτα όλα τα παραπάνω υλικά και κατόπιν συνθέτουμε το πιάτο!


Για έξι άτομα θα χρειαστούμε :

μισό κιλό παγωτό βανίλια
6 σφιχτά ροδάκινα
150 – 200 γραμ ζάχαρη
1 βανίλια
κόκκινα φρούτα, λίγη ακόμα ζάχαρη και ½ λεμόνι για να φτιάξουμε την σάλτσα
κρέμα σαντιγύ (σπιτική ή αγοραστή)
μυγδαλάκια ασπρισμένα (φιλέτα ή κομμένα στο multi)


 Ξεκινήστε από τα ροδάκινα.

Ξεπλύνετέ τα καλά, κάτω από τη βρύση.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό, να σκεπάζει τα ροδάκινα, ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, μια βανίλια και φέρτε σε βρασμό. Μόλις το νερό πάρει βράση βάλτε στην κατσαρόλα τα ροδάκινα και αφήστε τα να βράσουν για 10’.
Κατόπιν σουρώστε τα, αφήστε λίγο να κρυώσουν και με το χέρι σας αφαιρέστε τη φλούδα. Χωρίστε κάθε ροδάκινο στη μέση και κόψτε το σε φετούλες. Αφήστε τα στην άκρη.


Φτιάχνουμε την σάλτσα κόκκινων φρούτων.

Αν έχουμε φραμπουάζ τις λιώνουμε στο multi, τις βάζουμε σε κατσαρολάκι να βράσουν με τη ζάχαρη και μισό στιμμένο λεμόνι.
Μην τις πήξετε πολύ, δεν φτιάχνουμε μαρμελάδα. Φτιάχνουμε μια σάλτσα ή ένα πηχτό σιρόπι.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Εγώ φραμπουάζ δεν είχα, είχα όμως στο ψυγείο μαρμελάδα φράουλα και περσινό ζελέ από κυδώνι. Έβαλα σε κατσαρολάκι το ζελέ κυδωνιού με ½ στιμμένο λεμόνι μέσα, του έδωσα μια βράση , κι αυτό έλιωσε κι έγινε σάλτσα, με την υφή που ήθελα. Έκανε τη δουλειά του μια χαρά !


Τα μύγδαλα

Έχουμε μυγδαλάκια φιλέτα ή χοντροσπάζουμε λευκά αμύγδαλα. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς καμμιά λιπαρή ουσία και τ' αφήνουμε να καβουρδιστούν λίγο, γυρίζοντας συνέχεια, για να μη μας καούν.
Τα αδειάζουμε σε πιατάκι να κρυώσουν.


Η σαντιγύ (που δεν είναι και υποχρεωτική, αλλά όμως χαρίζει !…)

Χτυπάμε μια παγωμένη κρέμα γάλακτος ή μια φυτική κρέμα με λίγη άχνη ζάχαρη, ή, απλά χρησιμοποιούμε έτοιμη σαντιγύ…


Συνθέτουμε το γλύκισμα:

Σε φαρδιά ποτήρια με πόδι ή σε μπωλάκια βάζουμε μπάλες παγωτό βανίλια,

από πάνω ή στο πλάϊ τοποθετούμε αρκετές φέτες από τα ποσαρισμένα ροδάκινα (κανονικά αντιστοιχεί ένα ροδάκινο ανά μερίδα),

ραντίζουμε με την σάλτσα κόκκινου φρούτου,

από πάνω σαντιγύ

κι από πάνω τα καβουρδισμένα μυγδαλάκια.


Εγώ χρησιμοποίησα μιά μεγάλη, βαθουλή πιατέλα, 
όπου έβαλα μέσα αρκετές  μπάλες παγωτό, 
όλα τα κομμένα ροδάκινα, 
το κόκκινο σιρόπι, 
την σαντιγύ  
και ο καθένας σερβιρίστηκε με την ποσότητα που ήθελε.

Οφείλω πάντως να πω, ότι ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΡΙΞΩ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΑ ΜΥΓΔΑΛΑ, που είχα φτιάξει!...


Ωραίο παγωτό-γλύκισμα, δεν είμαι σίγουρη αν είναι vintage, το θυμάμαι όμως στην πρώτη γραμμή των ζαχαροπλαστείων, τις δεκαετίες 70-80.

Δοκιμάστε το !




ό, τι κάνετε
καλό να είναι !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου