Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017

πράσα ογκρατέν

Πράσα ογκρατέν

- η συνταγή της Αιμιλίας -

photos
ερασι τέχνης



Έχουμε κι άλλοτε διατυπώσει απ' εδώ την άποψη, 
ότι η τροφή είναι μιά από τις μικρές απολαύσεις της ζωής, 
που όμως, γιά να την σκεφτεί κανείς, γιά να την παράγει και κυρίως τέλος γιά να την προσφέρει, 
απαιτείται μιά ενεργητικότητα, μιά δημιουργικότητα, απαιτείται προσοχή, φαντασία, ικανότητα γιά συγκέντρωση και προγραμματισμό, κι ακόμα απαιτείται ένα νοιάξιμο, μιά χαρά και μιά αγάπη γιά τη ζωή!
Αυτά θαρρώ ισχύουν και γιά την πιό απλή τροφή.


Η φίλη μου η Αιμιλία έχει το χάρισμα γιά την μαγειρική τέχνη !

Της αρέσει δηλαδή να παίζει με τις πρώτες ύλες, και με υλικά διάφορα να πρωτοτυπεί και να πειραματίζεται αποτελεσματικά...
Ακόμα, η αλήθεια είναι πως έχοντας γιά χρόνια διατρέξει, λόγω επαγγέλματος, τις ηπείρους, έχει δει κι έχει δει στον κόσμο πιάτα, πρώτες ύλες, υλικά, νοοτροπίες, συνήθειες και συνταγές... 
Κι ό, τι φτιάχνει, το φτιάχνει με αληθινή χαρά !




Σήμερα, η Αιμιλία, μας δίνει την συνταγή της, γιά το hors d'oeuvre 
πράσο ογκρατέν. 

Θα χρειαστούμε, γιά ένα μέτριο pyrex (6-8 μερίδες) :

8 μεγάλα πράσα
ελαιόλαδο
μερικές φέτες καπνιστό ζαμπόν (3-4 φέτες είναι αρκετές)
200-250 γραμμάρια παρμεζάνα
μιά μικρή κρέμα γάλακτος
ελάχιστη γλυκειά πάπρικα


Καθαρίζουμε τα πράσα. Κόβουμε τις σκληρές πράσινες άκριές τους, κρατάμε το λευκό μέρος και όσο από το πράσινο είναι τρυφερό.
Σχίζουμε με το μαχαίρι κάθετα, από πάνω ως κάτω, κάθε πράσο στα δύο.
Τα ακουμπάμε πάνω στο ξύλο κοπής και με κοφτερό μαχαίρι τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε στο τηγάνι να κάψει λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τα πράσα και τα γυρίζουμε περίπου ένα δεκάλεπτο, ως να ψηθούν.
Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε μέσα στο ταψάκι.

Ψιλοκόβουμε πάνω στα πράσα τις φέτες καπνιστό ζαμπόν.
Ρίχνουμε την περισσότερη από την παρμεζάνα (κρατάμε λίγη γιά το τελείωμα)
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε μέσα στο ταψί.
Από πάνω ραντίζουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα.

Όλο αυτό γίνεται ένα σχετικά λεπτό στρώμα.




Έχουμε ζεστάνει τον φούρνο.

Ρίχνουμε τέλος πάνω από τα υλικά μας την κρέμα γάλακτος, ραντίζουμε με λίγη γλυκειά πάπρικα και ψήνουμε στον αέρα, στους 180'  γιά μισήν ώρα ή, ως να δούμε ότι έχει γκρατιναριστεί η επιφάνεια.





Σερβίρουμε ζεστό.



Είναι πολύ νόστιμο και δεν έχει τις παραπανίσιες θερμίδες που συνήθως δίνει μιά μπεσαμέλ στο ογκρατέν.





Εύχομαι καλό
σε ό, τι κάνετε !






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου