Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

πίτα κίτρινης κολοκύθας

πίτα με κίτρινη κολοκύθα και τυρί

photos
ερασι τέχνης



Γιά το φύλλο

3 κούπες αλεύρι γιά φύλλο
λίγο ελαιόλαδο
λίγο ξύδι
αλατάκι
νερό, όσο χρειαστεί

ζυμώνουμε, ως να γίνει μιά ζύμη ελαστική, όχι σκληρή

σχηματίζουμε μιά μπάλα και την αφίνουμε μέσα σε μία λεκανίτσα σκεπασμένη,
ως να φτιάξουμε τη γέμιση


Γιά τη γέμιση

κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη έως 1/2 κιλό 
1 κεσέ στραγγιστό γιαούρτι 
1 κομμάτι τριμμένη φέτα
λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
3 αυγά
1/2 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 καλή χούφτα τραχανά
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο


πρώτα ασχολούμαστε με την κίτρινη κολοκύθα.

αν δεν ξέρουμε ή δεν μπορούμε να καθαρίσουμε κολοκύθα, ζητάμε να μας την καθαρίσει ο μανάβης μας, ακόμα υπάρχει καθαρισμένη στη λαϊκή αγορά, αλλά και καθαρισμένα κομμάτια, συσκευασμένα, στα σούπερ μάρκετ.


τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη την κολοκύθα.
γιά μεγαλύτερη ευκολία, εγώ την έτριψα στο μίξερ.

την αλατοπιπερώνουμε,
τρίβουμε μέσα και την φέτα,
ρίχνουμε το γιαούρτι,
τον τραχανά, 
το κεφαλοτύρι,
τον ψιλοκομμένο μαϊντανό,
λίγο ελαιόλαδο και χτυπάμε μέσα τα 3 αυγά

ανακατεύουμε καλά






Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια, το 1 από τα 3 κομμάτια μπορεί να είναι και  μικρότερο

Ραντίζουμε με νισεστέ το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης και με τον πλάστη το ανοίγουμε στρογγυλό, λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας.
Λαδώνουμε με ελαιόλαδο το ταψί και στρώνουμε μέσα το φύλλο.
Λαδώνουμε το φύλλο.

Ανοίγουμε με νισεστέ το μικρό φύλλο.
Το στρώνουμε πάνω από το πρώτο.
Απλώνουμε πάνω τη γέμισή μας, προσέχοντας να φτάνει ως τις άκριες.





Όταν απλώσουμε τη γέμιση, γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκριες των φύλλων που περισσεύουν και τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα.




Λαδώνουμε, και με το χέρι μας στριφογυρίζουμε γύρω γύρω το φυλλαράκι που προεξέχει (κάνουμε τον κόθρο)

Χαράζουμε
  



Με το χέρι μας ραντίζουμε την πίτα με νερό και την φουρνίζουμε σε ζεσταμένο φούρνο, στους 200', γιά 1 τουλάχιστον ώρα.

Όταν σβήσουμε τον φούρνο, μεταφέρουμε πιό κάτω το ταψί, να ακουμπάει κατάχαμα στον φούρνο, ώστε να στεγνώσει εντελώς το κάτω φύλλο
κι αφίνουμε την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή, γιά να μη μένει μέσα υγρασία.



Η πίτα αυτή με την κίτρινη κολοκύθα είναι ιδιαίτερη, γίνεται πεντανόστιμη, θα σας ευχαριστήσει κι αν την κεράσετε θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Αν σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε μέσα και ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
ή, ακόμα και δυόσμο.
Νομίζω ότι θα του ταίριαζε και το ανθότυρο, ίσως και το τριμμένο κασέρι.



Καθώς λέει και ο λαός μας,

"περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα" ! 




καλό
σε ό, τι φτιάχνετε !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου