Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

σωστό κλαφουτί με κεράσια

κλαφουτί παραδοσιακό, Γαλλικό γλύκισμα, με κεράσια

photos
ερασι τέχνης
 


Με τα clafoutis έχω πειραματιστεί πολλές φορές. Κι έχω κι άλλοτε δώσει εδώ  μερικές συνταγές.

Το προσωπικό μου γούστο θέλει το clafoutis με κρέμα. 
Με κρέμα αφράτη και τρεμουλιαστή. Δεν το προτιμώ ψωμένιο, σαν κέϊκ με φρούτα, όπως είναι πολλές, αυθεντικές συνταγές, μήτε θέλω η κρέμα του να είναι σφιχτή και στεγνή.

Η σημερινή συνταγή clafoutis είναι πάντα παραδοσιακή της Γαλλίας, η εκδοχή με αφράτη κρέμα, όπως ακριβώς την θέλω.
Την βρίσκω σωστή και την μοιράζομαι μαζί σας.




Θα χρειαστούμε γι αυτό :

- κεράσια καλά πλυμένα, ολόκληρα, με το κουκούτσι τους *


- 4 αυγά
- 2 βανίλιες
- 100 γραμ. ζάχαρη και λίγη ακόμα γιά το ταψάκι
- 110 γραμ. αλεύρι
- μιά πρέζα αλάτι
- 1/2 κιλό κρέμα γάλακτος, πλήρη
- 150 ml γάλα, όχι ζεστό
- μέχρι 100 ml, λικέρ της αρεσκείας μας ή ρούμι ή κονιάκ
- λίγο μαλακό βούτυρο (όχι ζωϊκό) γιά το ταψί



Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και με το χέρι μας ραντίζουμε σε όλη του την επιφάνεια λίγη ζάχαρη.
Απλώνουμε μέσα τα κεράσια ολόκληρα.






Σε βαθύ μπώλ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, μιά πρέζα αλάτι και χτυπάμε, ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι χτυπώντας πάντα με το σύρμα, ως να διαλυθούν όλοι οι σβώλοι.





Σιγά σιγά προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και το αλκοόλ.
Ανακατεύουμε καλά.




Προσεκτικά ρίχνουμε όλο το υλικό πάνω από τα κεράσια.
Το ύψος μέσα στο ταψί, καλό είναι να φτάνει τους 3 - 4 πόντους.




Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο, στους 200', 
περίπου γιά 40',
ως να δούμε να κοκκινίζει το clafoutis.





Τρώγεται καλύτερα ζεστούτσικο, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.




Εσωτερικά μοιάζει αρκετά με 




Είναι καλή συνταγή, όχι δύσκολη, με φρούτο καλοκαιρινό !






* μετά από πολλές δοκιμές, τελικά καταλήγω, πως το κεράσι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο, με το κουκούτσι του.
το κουκούτσι, όταν ψηθεί μέσα, προσδίδει κάτι επιπλέον στην γεύση.
ακόμα, όταν το κεράσι είναι ατρύπητο, δεν βγάζει πολλά υγρά στο γλύκισμα και δεν βάφει κόκκινη την κρέμα. 
φυσικά, με κουκούτσι ή χωρίς, το προσαρμόζουμε σύμφωνα με τις συνθήκες και τα γούστα μας...





καλό
σε ό, τι κάνετε !






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου